Yazdır

Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesinin yıl dönümü

Tarih: 03 Ekim 2022 - 13:16

2. Dünya Savaşı sonrası 40 yılı aşkın bir süre Doğu Almanya ve Batı Almanya diye iki ayrı devlet olarak yaşamak zorunda kalan Almanlar, tekrar birleşmenin 32. yıldönümünü kutluyor

Bugün, Federal Almanya Cumhuriyeti (Batı Almanya) ile Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin (Doğu Almanya) birleşmesinin yıl dönümü. Alman halkı, 'Utanç Duvarı' olarak bilinen Berlin Duvarı'nın 1989'da fiziki yıkılmasından yaklaşık bir yıl sonra 3 Ekim 1990’da gerçekleşen birleşmenin 32. yıldönümünün coşkusunu yaşıyor. 

Almanya, İkinci Dünya Savaşı'nı kaybetmesinden sonra işgal kuvvetleri ABD, Fransa ve İngiltere’nin kendi yönetim birimlerini birleştirmesiyle 1949’da batıda Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD), doğuda da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) etkisi altında bulunan ve sosyalist sisteme sahip Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) kurularak ikiye bölündü.

Berlin Duvarı 1961'de inşa edildi

Doğu Almanya'nın ekonomik olarak gelişmemesinden ötürü on binlerce kişinin, refah seviyesi yüksek Batı Almanya’ya kaçmaya başlaması üzerine Doğu Almanya yönetimi, önce bu kaçışları engellemeye çalıştı, sonra 1961’de Berlin Duvarı’nı inşa etti.

Gorbaçov'un açıklık ve yeniden yapılanma politikası

SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un 1980'lı yıllarda açıklık ve yeniden yapılanma politikasıyla Polonya ve eski Çekoslovakya’da başlayan reform süreci, tüm Doğu Bloku ülkelerinde olduğu gibi Doğu Almanya’yı da etkiledi.

9 Kasım 1989'da Utanç Duvarı yıkıldı

Doğu Alman halkı, 1980’lı yılların sonunda rejime karşı sokaklara çıktı. Yoğun protestolar sonucunda 9 Kasım 1989’da "Utanç Duvarı" olarak anılan Berlin Duvarı yıkıldı. Bu durumu fırsat olarak gören dönemin Federal Almanya Cumhuriyeti hükümeti, SSCB ve diğer işgal güçleriyle yaptığı müzakerelerin ardından Doğu Almanya’yı yönetimi altına aldı.

Böylelikle iki farklı siyasi sisteme sahip bu iki Alman ülkesi, 40 yılı aşkın bölünme sürecinin ardından 3 Ekim 1990’da birleşti.

Alman halkı birleşmeden memnun

Bugün, Almanya’nın doğusunda ve batısında yaşayanlar arasında yaşam standardı ve dünyaya bakış açıları konusunda farklılıklar olduğu belirtilse de Almanların büyük bölümü, iki Almanya’nın birleşmesini olumlu buluyor.

Alman hükümetinin Doğu Sorumlusu Carsten Schneider’in yaptırdığı araştırmaya göre, Alman halkının yüzde 61’i birleşmeyi bir kazanç olarak görüyor.

Raporda, Doğu Almanların ikinci sınıf vatandaş olduğu algısının Alman halkında 2020’ye göre 2022’de 4 puan azalarak yüzde 38’e gerilediği belirtildi. Bu oranın, ülkenin doğusunda yaşayanlarda yüzde 63, batıda yüzde 33 olduğu bildirildi.

"Gerçekleşmesini hayal bile edemezdim"

Berlin’de yaşayan Ursula Winter, iki Almanya’nın birleşmesinin insanların kafalarında henüz tam olarak tamamlanmadığını belirterek, “Çocukken bunun gerçekleşeceğini (Almanya’nın birleşmesi) hayal bile edemezdim. Belki büyükanne olduğumda görebileceğimi düşünürdüm. Bunun gerçekleşmesi çok büyüleyici. İnsanların kafalarında tam olarak oluşmazsa da bir Almanya var." ifadelerini kullandı.

Winter, Almanya’nın doğusu ile batısı arasında hala farklılıkların bulunduğunu dile getirerek, “Bu davranışlarda zorluklarla başa çıkma da görülüyor. Hatalar daha çok hükümetlerde veya başka şeylerde aranıyor. Bunu farklıkların hala var olduğuna ilişin bir örnek olarak görüyorum.” dedi.

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi, Merkel hakkında açıklamada bulundu

 

Berlin'de 200 yapı gece ışıklandırılmayacak

 

Berlin'de kamu binaları geceleri aydınlatılmayacak

 

Berlin’de polis şiddeti protesto edildi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bati-ve-dogu-almanyanin-birlesmesinin-yil-donumu/1692355