FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsviçre bankası Credit Suisse’in üst düzey yöneticileri hafta sonunu İsviçre bankasının mali gücüne yönelik en büyük müşterilerinin endişelerine cevap vererek geçirdi. Yöneticiler iki gün boyunca müşterilerine bankanın likidite ve sermaye pozisyonu hakkında güvence vermeye çalıştı.
Financial Times’ın haberine göre yüksek profilli müşteriler cuma günü İsviçre bankasının kredi temerrüt takaslarındaki alım-satım marjlarının (spread) keskin bir şekilde yükselmesinin ardından telefonlara sarıldı. Söz konusu varlıklar bankanın temerrüde düşmesi durumunda güvenlik sağlıyor. Gelişmelerin ardından üst düzey yatırımcıların bankaya yönelik mali endişeleri had safhaya ulaştı.
Credit Suisse’ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Ekiplerimiz bu hafta sonu en iyi müşterilerimizle ve sözleşmelerimizdeki karşı taraflarla aktif olarak etkileşime geçiyor. Ayrıca en iyi yatırımcılarımızdan destek mesajları paylaşılan aramalarla da karşılaşıyoruz” denildi.
Sermaye artırımı yok
Yöneticiler, Credit Suisse'in potansiyel olarak daha fazla sermaye artırma konusunda yatırımcılarla resmi olarak yaklaştığı yönündeki son haberleri reddetti. Banka yönetimi düşük kredi notu, rekor seviyede diplere inen hisse fiyatı ve daha yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle böyle bir hamleden kaçınmaya çalıştıkları konusunda ısrar etti.
Credit Suisse'in hisse fiyatının geçen ay yüzde 25'ten fazla düştü. CEO Ulrich Körner, bankanın sermaye pozisyonu ve likiditesi konusunda personele güvence vermeye çalışmak için cuma günü şirket çapında bir mesaj gönderdi. CEO’nun hamlesini kredi temerrüt takaslarındaki keskin bir artış izledi. Son iki haftada 50 baz puan artarak cuma günü itibariyle 250 baz puana ulaşan takaslar temerrüt riski konusunda yatırımcı duyarlılığının bir göstergesi niteliğinde.
Yatırımcı endişeleri için ‘pazar brifingi’
Pazar günü Credit Suisse yöneticilerine gönderilen notta müşterilerle yapılan görüşmelerde bankanın mali sağlığı hakkında medyada çıkan söylentilere nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda brifing verildi:
“Medya tarafından yapılan spekülasyonlar da dahil olmak üzere birçok hissedar için endişe verici konular sermaye miktarımız ve finansal gücümüz olmaya devam ediyor. Bu konudaki bizim pozisyonumuz açık. Credit Suisse’in güçlü bir sermayesi, likidite pozisyonu ve bilançosu var. Hisse fiyatlarındaki gelişmeler bu gerçeği değiştirmiyor.”
Avrupa’nın en kötü büyük bankası
FT haberine göre, firmanın üst düzey bir yöneticisi Credit Suisse’in "Avrupa'nın en kötü büyük bankası" olduğunu kabul etti, ancak görüşlerinin bankanın acil bir tehlike altında olmadığı yönünde olduğunu söyledi.
İsmini vermek istemeyen Credit Suisse yöneticisi, hisselerdeki sert düşüşlerle alakalı “Bu konuda toplantılar yapmıyoruz. Bunun bir kriz olduğunu düşünmüyorum” dedi. Yönetici, bankanın düşen hisse fiyatının Credit Suisse’in içerisinde bulunduğu derin sorunları ve bariz bir çözümün eksikliğini yansıttığını söyledi.
İsviçre bankası oldukça kârlı ve küresel bir özel banka olarak hâlâ güçlü bir markaya sahip. Ancak, potansiyel yatırımcılar ve alıcılar yatırım bankacılığı kolunun yüksek mali yükümlülükleri gizlemiş olabileceğinden endişe duyuyor.
Binlerce kişi işten çıkarılacak
Körner ve eski UBS yöneticisi Axel Lehmann'ın başkanlık ettiği bankanın yönetim kurulu, üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte 27 Ekim'de yatırımcı endişelerini gidermek amacıyla bir yeniden yapılanma planı sunacak.
Deutsche Bank analistleri geçen ay yayınladıkları bir araştırmada yeniden yapılanmanın Credit Suisse'in sermaye pozisyonu için 4 milyar İsviçre Frankı’na mâl olabileceğini tahmin etti.
Credit Suisse üst düzey yöneticisi konuyla ilgili açıklamasında, "Varlık satışları ve elden çıkarmalar yapacağız, böylece elde etmeyi planladığımız istikrarlı bir işletmeye yönelik bu çok güçlü dönüşümü finanse edebiliriz" ifadelerine yer verdi.
Credit Suisse konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre daha önce Credit Suisse’in varlık yönetimi işletmesini yöneten Körner yaz aylarında yeni CEO olarak atandı. Sabıkalı yatırım bankacılığı birimini arka plana atan CEO, muhtemelen binlerce kişinin işten çıkarılmasına neden olacak maliyet düşürme planlarına liderlik etti.
Yönetim kurulunun en son planı ise yatırım bankasını üçe bölerek yüksek riskli varlıkların ve işletme birimlerinin bir araya toplandığı bir “kötü banka” yaratmak yönünde olduğu iddia ediliyor.
Körner cuma günü yaptığı açıklamada, “Hiç şüphe yok ki şimdi ve ekim sonu arasında piyasalarda ve basında daha fazla gürültü kopacaktır. Size söyleyebileceğim tek şey disiplinli ve müşterilerinize ve meslektaşlarınıza her zamanki gibi yakın kalmaktır” dedi.
Yaprak dökümü devam ediyor
Bankanın geleceği konusundaki belirsizlik şimdiden bir dizi yöneticinin ayrılmasına neden oldu. Credit Suisse Küresel Bankacılık Birimi Eş Başkanı Jens Welter, Citigroup'a katılmayı kabul eden en son yüksek profilli isimdi.
Yeni bir bankacılık krizi mi geliyor?
Credit Suisse üçe mi bölünecek?
Citigroup’tan 'can yakan' yıldız transferi