Ukrayna'nın Rus kontrolü altında bulunan bölgeleri olan Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporijya ve Melitopol'de Rusya'ya katılmak için referandum düzenlenmesine karar verildi. Bu karara ABD ve NATO tepki gösterirken, Putin ise kısmi seferberlik ilan ederek ve nükleer tehditinde bulunarak karşılık verdi. Türkiye ise konuyla ilgili tavrını ortaya koydu. Dışişlerinden yapılan açıklamada "Tek taraflı referandumlar düzenlenmesi yönündeki girişimlerden endişe duymaktayız" denildi.
Ukrayna'nın Donbas bölgesinde şiddetli çatışmaların yaşandığı Donetsk ve Luhansk bölgeleri, Rusya'ya bağlanma konusunda referandum düzenleme kararı aldı. Rusya işgali altındaki Herson, Zaporijya ve Melitopol bölgeleri halk kongreleri de Donetsk ve Luhansk'ın bu kararı takip etti.
RUSYA KARARDAN DOLAYI MEMNUN
Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde alınan referandum kararlarının ardından, referandum kararlarını yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Özel askeri harekatın en başından ve öncesinden itibaren halkların kaderlerine karar vermeleri gerektiğini söyledik. Donbass halkları kendi kaderlerinin efendisi olmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.
KISMI SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ
Yaşanan gelişmelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'den de bir açıklama geldi. Putin, "Ülkemizi, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, vatandaşlarımızı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki insanları korumak için Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Genelkurmay Başkanlığının kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik tekliflerini desteklemek gerektiğini düşünüyorum. İlgili kararnameyi imzaladım." dedi.
NÜKLEER TEHDİTTE BULUNDU
Putin'in, "Batı bizi yok etmek istiyor. Blöf yapmıyorum, toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız" sözleriyle Batı'ya nükleer tehdidinde bulunması ise yankı uyandırdı.
ABD'DEN TEPKİ GELDİ
Dünyanın gündemine oturan bu gelişmeye ABD kanadından ilk tepki ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan geldi. Sullivan, Beyaz Saray günlük basın brifinginde "Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için sözde bir referandumu kullanacağını biliyoruz. Bu referandum, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine aykırıdır, uluslararası sistemi ve Birleşmiş Milletler şartını zedelemektedir. Şunu açıkça söyleyeyim, eğer bu referandum gerçekleşirse ABD hiçbir zaman Rusya'nın iddialarını kabul etmeyecektir." ifadesini kullandı.
TÜRKİYE: ENDİŞE DUYUYORUZ
Rus kontrolündeki bölgelerde alınan referandum kararlarına ilişkin bir yorum da Türkiye cephesinden geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada referandum kararına endişe ile yaklaşıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Ukrayna'nın Rus kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar düzenlenmesi yönündeki girişimlerden endişe duymaktayız. Bu tür gayrı meşru oldubittiler, uluslararası toplum tarafından tanınmayacaktır. Aksine, diplomatik sürecin canlandırılması çabalarını zora sokacak ve istikrarsızlığın derinleşmesine yol açacaktır.
"BARIŞÇIL MÜZAKERELER İLE ÇÖZÜLMELİ"
Bu vesileyle 2014'te Kırım'ın yasadışı ilhakından bu yana vurgulamakta olduğumuz, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine yönelik desteğimizi yineliyor, süregiden savaşın söz konusu hedef temelinde barışçıl müzakereler yoluyla çözümü için gereken her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu yineliyoruz."
Çavuşoğlu: Rusya'nın seferberlik ve referandum kararı durumun ciddiyetini gösteriyor
AB: Ukrayna’da ayrılıkçıların düzenleyeceği referandumu tanımayacağız
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek