Yazdır

Çin ekonomisi bocalıyor, yeni moda ‘tutumlu’ olmak

Tarih: 21 Eylül 2022 - 17:10

Çin ekonomisi bocalıyor. Genç Çinliler ise çözümü tutumluluğu modaya dönüştürmekte buluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemiden önce Bayan Doris Fu, kendisi ve ailesi için farklı bir gelecek hayal ediyordu: Yeni bir araba, daha büyük bir daire, hafta sonları kaliteli yemekler ve tropik adalarda tatiller. 39 yaşındaki pazarlama danışmanı Fu, bu hayallerini gerçekleştirmek yerine, koronavirüs karantinaları, yüksek genç işsizliği ve bocalayan emlak piyasası tarafından sarsılan 20'li ve 30'lu yaşlardaki birçok kişi gibi harcamalarını azaltmak ve mümkün olduğunca nakit biriktirmek zorunda kaldı.

Fu, Reuters'e verdiği demeçte, “Artık manikür yaptırmıyorum. Artık saçımı yaptırmıyorum. Artık tüm kozmetik ürünlerim için Çin yapımı ürünleri tercih ediyorum” diyor.

Gençler tüketmiyor

The Stratits Times’ta yayınlanan habere göre, düşük maliyetli yaşam tarzlarından örnekler paylaşan ve tasarruf etmenizi sağlayan ipuçları paylaşan sosyal medya fenomenleri tarafından güçlendirilen bu yeni tutumluluk, ikinci çeyrekte daralmadan kıl payı kurtulan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için bir tehdit oluşturuyor çünkü tüketici harcamaları, Çin'in gayri safi yurtiçi hasılasının yarısından fazlasını oluşturuyor.

China Market Research Group Genel Müdürü Benjamin Cavender, “Burada 16 yıldır tüketici davranışlarının haritasını çıkarıyoruz ve tüm bu zaman içinde genç tüketicilerle ilgili en çok endişe duyduğum konu bu oldu” diyor.

Daha fazla tasarruf

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin'in sıkı karantinalar, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler de dahil olmak üzere sıfır Kovid politikası, ülke ekonomisine ağır bir zarar verdi ve vermeye de devam ediyor. Hükümetin büyük teknoloji şirketlerine uyguladığı baskı, genç iş gücü üzerinde de büyük bir etki yaratıyor. Hükümet verilerine göre, 16 ila 24 yaş arası insanlar arasındaki işsizlik, Temmuz ayında rekor düzeye çıkarak yüzde 20'ye ulaştı. Bugün itibariyle ise bu oran yüzde 19'da seyrediyor.

İki sektör üzerinde yapılan araştırmaya göre, perakende ve e-ticaret sektörlerinde çalışan bazı gençler maaşlarında kesintiye gitmek zorunda kalıyor. Online işe alım şirketi Zhilian Zhaopin tarafından derlenen verilere göre, Çin'in 38 büyük şehrinde ortalama maaş bu yılın ilk üç ayında yüzde 1 oranında düştü. Sonuç olarak, bazı gençler savurganlık yerine tasarruf etmeyi tercih ediyor.

Hevesli bir film hayranı olan Bayan Fu, “Her ay iki film izlemeye giderdim ancak pandemiden beri sinemaya adım atmadım” diyor. Çin Merkez Bankası'nın üç ayda bir yaptığı ankete göre, insanların neredeyse yüzde 60'ı artık daha fazla tüketmek veya yatırım yapmak yerine daha fazla tasarruf etmeye meylediyor. Bu rakam, üç yıl önce yüzde 45 civarlarında seyrediyordu.

Tutumluluk Çin ekonomisi için büyük sorun

Çinli haneler, geçen yılın aynı döneminde 6,4 trilyon yuan olan yeni banka tasarruflarına yılın ilk sekiz ayında toplam 10.8 trilyon yuan ekledi. Ancak harcama büyüme anlamına geliyor ve bu, büyümeyi desteklemek için uzun süredir artan tüketime güvenen Çin'in ekonomik politika yapıcıları için önemli bir sorun teşkil ediyor.

Çin, büyümeyi teşvik etmek amacıyla bu yıl faiz oranlarını düşüren tek lider ekonomi konumunda bulunuyor. Çin'in büyük devlet bankaları, tasarrufları caydırmak ve tüketimi artırmak için tasarlanmış bir planla, 15 Eylül'de kişisel mevduat oranlarını düşürdü. İnsanların tasarruf eğilimindeki artışa değinen bir merkez bankası yetkilisi, Temmuz ayında pandemi hafiflediğinde yatırım ve tüketme isteğinin ‘istikrarlı hale geleceğini ve yükseleceğini’ söylüyor.

Artan ücretler, kolay kredi ve online alışverişin körüklediği, giderek daha ateşli bir tüketimle geçen uzun yıllardan sonra, tutumluluğa doğru meyleden bu hareket, Çin'deki gençleri, ekonominin patlamadan önceki yalın yıllarına dair anılarla tasarruf etmeye daha yatkın hale gelen temkinli ebeveynlerine daha çok yaklaştırıyor.

Hong Kong Üniversitesi İşletme Okulu'ndan Profesör Chen Zhiwu, “Zorlu iş piyasası ve aşağı yönlü ekonomik baskının ortasında, gençlerin güvensizlik ve belirsizlik duyguları şu ana kadar pek yaşamadıkları bir şey” diyor.

Online tutumluluk

Ebeveynlerinin aksine, bazıları tutumluluklarını internette sergiliyor. Hangzhou şehrinde yaşayan 20'li yaşlarda bir kadın, yaşam tarzı uygulaması Xiaohongshu ve yayın sitesi Bilibili'de 10 yuan'lık akşam yemeğinin nasıl yapılacağına dair 100'den fazla video yayınlayarak yüz binlerce takipçi kazanabiliyor. Yaklaşık 400 bin görüntüleme alan bir dakikalık videoda, 4 yuan balık filetosu, 5 yuan dondurulmuş karides ve 2 yuan sebzeden yapılmış bir yemeği pembe bir kesme tahtası ve pembe pirinç pişirici kullanarak kızartıyor.

Çin'in en pahalı şehirlerinden biri olan Şanghay'da “Ayda 1.600 yuan ile geçinme mücadelesi” gibi para tasarrufu sağlayan ipuçlarını paylaşmak için sosyal medya tartışmaları başlıyor.

Özel eşyalar nakit için online satılıyor

Pandemiden önce kredi kartı borcunun epey yüklü olduğunu söyleyen Yang Jun, 2019 yılında sosyal paylaşım sitesi Douban'da “Düşük Tüketim Araştırma Enstitüsü” adlı bir grup kuruyor ve grup kısa sürede 150 binden fazla üye çekmeyi başarıyor. Bayan Yang, harcamaları azalttığını ve bazı eşyalarını nakde çevirmek için ikinci el sitelerde sattığını söyledi.

28 yaşındaki Jun, “Kovid-19 insanları karamsar yapıyor. Eskisi gibi olamazsın, kazandığın tüm parayı harcayıp gelecek ay tekrar kazanamazsın” diyor. Artık borcunun bittiğini söyleyen Jun, günlük Starbucks kahvesini ise kestiğini söylüyor. Bayan Fu ise makyaj pudası markasını Givenchy'den yüzde 60 daha ucuz olan Florasis adlı bir Çin markasıyla değiştirdiğini belirtiyor.

Çin'de iş insanları, ideolojinin ekonomiye üstün gelmesinden rahatsız

 

Çin MB'den faiz oranlarına ilişkin açıklama

 

Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranını değiştirmedi

 

Çin’in Z kuşağı: Ebeveynlerinden daha zengin ve milliyetçi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cin-ekonomisi-bocaliyor-yeni-moda-tutumlu-olmak/1689727