Rus turistler arasında en çok kullanılan ödeme sistemlerinden birisi olan Mir'in, ABD'den gelen yaptırım uyarıları sonrasında İş Bankası tarafından sistemi donduruldu.
Banka, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve değerlendirdiklerini belirterek, sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi.
Karar, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi.
Türkiye, Moskova’nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rus kurumlarına uygulanan yaptırımlara dahil olmamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Ağustos’ta yaptığı görüşmenin ardından Mir sisteminin iki ülke arasındaki turizmi kolaylaştırdığını söylemişti.
ABD ve AB Türkiye'ye baskı yapmaya hazırlanıyor
İngiltere basınında ABD ve AB'nin bu konuda Türkiye'ye baskı yapmaya hazırlandığı açıklanmıştı
Financial Times'da yayınlanan ve Batı ülkelerinden iki yetkiliye dayandırılan habere göre ABD ve AB, Türkiye'de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya'nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ediyorlar.
Habere göre Batılı yetkililer, ABD'nin Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığını, Brüksel'in ise endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet oluşturduğunu ifade etti.
Türkiye'nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyorlar.
Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.
Ne olmuştu
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya'nın Mir Ulusal Ödeme Sisteminin operatörü olan NPSK sisteminin kullanılmasının yaptırıma tabi kişileri ulusalararası finansal sisteme sokabileceğini ifade etti. ABD Hazinesi ayrıca NPSK Başkanı Vladimir Komlev’in de aralarında bulunduğu 22 kişiye yaptırım uyguladığını açıkladı.
Rusya Merkez Bankası ise Mir kartlarının ve diğer NSPK hizmetlerinin Rusya’da her zamanki gibi çalışmaya devam edeceğini duyurdu. Banka, “Yabancı ortaklar, Mir kartlarını kabul etme konusunda kararları kendileri alıyor. Mir kartı kabulünü genişletme konusunda diyaloğu sürdürmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Rusya ile ABD arasında 'Mir' kavgası
Rusya yaptırımları altına mı yarayacak?
Rusya yaptırımları küresel kriz mi getirecek?
ABD'den Türkiye'ye Rusya yaptırımı
ABD'nin Rusya yaptırımları etkili oldu mu