Yazdır

Küresel ekonomiyi ne bekliyor? Kasvet mi kıyamet mi?

Tarih: 19 Eylül 2022 - 10:58

Küresel ekonomi zor durumda. Resesyon beklentileri yüzde 65 seviyelerinde ve piyasalarda korku hakim. Peki bu senaryonun sonu kıyamete mi çıkıyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Batı dünyasının başını çektiği küresel ekonomi alarm veriyor. Ekonomideki yavaşlıyor ve bozuluyor. Enflasyonun bir türlü dizginlenememiş olması Fed’in şahin tavrını sürdüreceğini gösteriyor ve bu da resesyon korkularını haklı çıkarıyor. ABD merkezli yatırım danışmanlığı ve fon yöneticiliği şirketi Vanguard’a göre ise ekonominin resesyona girme olasılığı yüzde 65.

Forbes’tan Kenneth Rapoza’nın haberine göre, Vanguard, resesyon ihtimali için böylesi yüksek bir oran verse de endişeli olmamak gerektiğini belirtiyor çünkü Vanguard analistlerine göre bu yıl resesyon beklenmiyor. Ancak Vanguard’a göre küresel ekonomi, resesyon belasıyla asıl 2023 yılında tanışıyor. Bu da küresel ekonomide gelecek senaryolarının kasvet ve kıyamet arasında sıkışmasına neden oluyor.

Avrupa parçalanıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu durumun elbette birçok sebebi bulunuyor. ABD’nin 1970’li yıllardan bu yana bu kadar yüksek enflasyon yaşamaması bu nedenlerin başında geliyor. Aynı zamanda birlikte hareket etme kabiliyetini kaybetmiş gözüken Avrupa, parçalara ayrılmanın eşiğinde seyrediyor. Avrupa’nın tek derdi bütünlükten uzaklaşmak da değil. Kış aylarına yaklaşırken Avrupa’nın makul olmayan enerji maliyetlerini tersine çevirmek için fazla vakti bulunmuyor.

Elbette, bu zorlukların birçoğu Ukrayna'daki savaştan kaynaklanıyor ama hepsi değil. Büyük teşvikler ve paralelinde uygulanan gevşek para politikasıyla para arzının rekor düzeyde artırılması ve fosil yakıtları değerlendirmeyi düşünen her şirkete verilen yüksek cezalar da işlerin kötüleşmesinde katalizör işlevi görüyor.

Üstelik, Goldman Sachs'ın geçen hafta durumunu ‘vahim’ kelimesiyle nitelediği Avrupa, bu konuda yalnız da değil. Diğer ülkeler de Avrupa ile benzer durumda ancak bu ülkelerde çiftçiler ve petrol şirketleri cezalandırılmıyor ve Rusya'ya karşı herhangi bir yaptırımları da bulunmuyor.

Japonya'da enflasyon son sekiz yılın zirvesinde bulunuyor. Brezilya ve Hindistan faiz oranlarını yükseltiyor. ABD'de ters çevrilmiş getiri eğrisi gittikçe kötüleşiyor ve ekonominin ikinci çeyrekte içinde bulunduğu teknik resesyonun ötesinde bir resesyona işaret ediyor.

ABD'de ters çevrilmiş getiri eğrisi gittikçe kötüleşiyor ve ekonominin ikinci çeyrekte içinde bulunduğu teknik resesyonun ötesinde bir resesyona işaret ediyor.

Resesyon mu? Hani nerede?

Üçüncü çeyrek ekonomik verileri yayınladığında kutlamak için Beyaz Saray'ı aramak gerekiyor. Çünkü dünyanın en büyük finans şirketlerinden Barclays Capital haklıysa, üçüncü çeyrek GSYİH bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında artıyor. Bu da demek oluyor ki, arka arkaya üç çeyrek süren düşüşle teknik durgunluğa giren ekonomi, bundan da kurtuluyor. Eğer öyleyse, piyasaların bunu ekonominin büyüdüğü ve işlerin yolunda gittiği şeklinde anlaması gerekiyor ancak bu durum bir başka tehlikeyi de işaret ediyor: Artan enflasyonla birlikte Fed, faiz oranlarını yükseltmeyi sürdürecek.

Yatırımcıların bu yön değişikliğini ima eden olayları akıllarından çıkarmaları gerekiyor. Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası, faiz oranları yüzde 2 civarındayken enflasyonun yüzde 8'de seyretmesine izin vermeyecekler. Avrupa'da bu oran yüzde 2'nin de altında seyrediyor. Bu, yetkisi enflasyonu kontrol etmek olan bir merkez bankasına sahip olma amacını ortadan kaldıran bir gelişme olur.

Beklenti 75 baz puan

Dünyanın en büyük fon yöneticilerinden biri olan Vanguard, Fed'in büyük olasılıkla enflasyon trendlerinin önüne geçeceğini ve bir sonraki hamlesinin 75 baz puanlık faiz artırımı olmasını bekliyor. Vanguard, 100 baz puanlık bir faiz artışının ise hala masada olduğunu söylüyor. Vanguard analistleri gösterge borç verme oranının ise bu yılı yüzde 3,75'te kapatmasını ve gelecek yılı da yüzde 4,25'te bitirmesini bekliyor.

Kısa bir süre öncenin popüler konusu resesyon, tuhaf şekilde rafa kaldırılmış ve pek konuşulmuyor gözüküyor. Bunda enflasyon belasından kurtulma arzusunun ve resesyonu çoktan kabul etmiş olmanın etkisi bulunuyor olabilir. Ancak kimsenin resesyondan bahsetmediğini gören Fed’in, faiz oranlarını beklentilerin üzerinde yükseltmesi ihtimalini de yabana atmamak gerekiyor. Vanguard ise her ne olursa olsun, bu hamlelerin bu yıl içinde bir resesyona yol açacağını düşünmüyor.

Enflasyon, özellikle küçük işletmeleri vuruyor

Vanguard geçen hafta yayınladığı bir notta, “İş gücü piyasasının gücü göz önüne alındığında, bu yıl resesyon olası görünmüyor. Resesyona ilişkin beklentilerimiz, 2022 yılında yüzde 25 ve 2023 yılında yüzde 65 resesyon olasılığıyla, önceki tahminlerimizle uyuşuyor” diyor.

Geçen hafta yayınlanan American Express anketi, küçük işletmelerin yıldan yıla gelirlerini neredeyse ikiye katladığını ancak ekonomik zorlukların karlarının sabit kalmasına neden olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 75'i şirketlerinin enflasyondan etkilendiğini söylüyor.

Son yayınlanan Küçük İşletmeleri Kurtarma Raporuna göre, (Small Business Recovery Report) şirketlerin yüzde 37'si fiyatları artırmayı planladığını, yüzde 22'si tedarikçilerle daha iyi anlaşmalar yapmayı hedeflediğini ve yüzde 22'si de daha düşük marjlı ürün ve hizmetleri kestiğini belirtiyor.

Küresel piyasalar faiz kararlarına odaklandı

 

Kovid, savaş ya da enflasyon, ticaretin küreselleşmesini engelleyemiyor

 

JPMorgan: Dünya ekonomisi resesyon riskinden uzaklaştı

 

Rehn: Euro Bölgesi'nde resesyon riski büyüyor

 

Kötümserler galip gelecek, resesyon çok yakın

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuresel-ekonomiyi-ne-bekliyor-kasvet-mi-kiyamet-mi/1689079