FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
DHL Express ve NYU Stern School of Business tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, tedarik zinciri üretim operasyonlarının ithalat ve ihracat süreçlerinde yeniden konumlandırılması nedeniyle küresel ticaretin yavaşlayacağı tahminleri gerçekleşmiyor.
Rapora göre, 2022 ve 2023 yıllarında, Kovid'in ters rüzgarlarına, küresel ekonomik yavaşlamaya ve Ukrayna'daki savaşa rağmen ticaretin önceki on yılda olduğundan biraz daha hızlı büyümesi bekleniyor.
Küreselleşme bölgeselleşmeye yol açmadı
Cnbc’den Lori Ann LaRocco’nun haberine göre, DHL Express CEO'su John Pearson, "Küreselleşme, bölgeselleşmeye yol açmadı” diyor. Pearson, gelişmekte olan pazarlara yönelik bazı tedarik zincirlerinde bir ustalık gözlemlediklerini ve Vietnam’ın bu süreçte açık ara kazanan taraf olduğunu belirtti.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, raporda, Çin'deki sınır ötesi kamyon taşımacılığı sorunlarının imalat üzerinde bir etkisi olduğu ancak şirketlerin ‘sıfır Kovid’ önlemlerinin bir sonucu olarak imalatlarını kıyıya yakın bir yere taşıyacakları veya yerel konumlarına geri dönecekleri yönündeki spekülasyonların sonuç vermediğini belirtiliyor.
Vietnam, Hindistan ve Filipinler
Rapor, bu süreçte Vietnam’ın, hızı ve görece küçük bir ülke olmasından kaynaklı bir büyüme ölçeğine sahip olmasının bir sonucu olarak küresel ticaretteki konumunu güçlendirdiğini söylüyor.
Kıdemli araştırma uzmanı ve NYU Stern'de Küreselleşme İnisiyatifi Direktörü Steve Altman, “Bu kombinasyon, ticaret ortakları için oldukça çekici. Bu, ülkenin büyüme hızına ayak uyduracak ölçeğe sahip olduğu anlamına geliyor” dedi. Raporda, Vietnam’ın yanı sıra Hindistan ve Filipinler’in de ticari büyümenin diğer yeni bölgeleri olarak öne çıktığı belirtildi.
Teknolojinin rolü
Rapora göre, gelişmekte olan pazarların daha fazla hammadde ithal ettikleri ve daha fazla üretim anlaşması yaparak ticaret faaliyetleri kendi bünyesine çekmek için girdikleri bu yarışta artık teknolojiyi daha fazla benimsedikleri aktarılıyor.
Pearson, “Ticaret modellerindeki bu değişimlerin, yükselen piyasalarda ticarete konu olan malların miktarından ziyade kalitesine de yansıdığını görüyoruz” diyor ve bu ülkelerin ekonomik durumlarını iyileştirmeye yardımcı olan yenilik ve teknolojileri benimseme hızlarına atıfta bulunuyor.
Verimli ve daha düşük maliyetli üretim
Enflasyon ve ekonomik yavaşlama, şirketleri ticaret operasyonlarını ayarlamaya zorluyor. Altman, “Ticaret GSYİH büyümesine bağlı. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde şirketlerin yapması gereken daha verimli olmak ve daha düşük maliyetle üretim yapabilmek. Şirketlerin bunu başarmak için dünya çapında en iyi erişimi araması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.
Bunun ticarette büyümeyi teşvik edebileceğini söyleyen Altman, “Kısa vadede güçlü ve negatif makroekonomik eğilimler olsa da, yine de bu, ticaretten bir geri çekilme anlamına gelmiyor” diyor.
Ticaret dirençli olmayı sürdürüyor
Pearson'a göre ise ABD'de en yoğun nakliye sezonu başlarken kısa vadeli görünüm belirsizliğini koruyor. Fedex, işletme maliyetlerini ve zayıf küresel talebi gerekçe göstererek gelecek hafta bildirilmesi planlanan ilk çeyrek karlılığı bildiriminde bulundu. Buna göre şirket, beklentilerin yüzde 33 altında bir karlılık bildiriminde bulundu ve yıllık görünümünü revize etti.
“Hiç kimse sezonun nasıl bir yoğunlukta geçeceğini bilemese de Amerika Birleşik Devletleri'nde iyi bir büyüme gördük” diyen Pearson, her şeyin tatil alışveriş sezonunun nasıl geçeceğine ve insanların göz atmayı bırakıp satın almaya başlamasına bağlı olduğunu söylüyor. Pearson, “İçinde bulunduğumuz biraz bulutlu görünüme rağmen, ticaret fazlasıyla dirençli olmayı sürdürüyor” dedi.
Fitch: Küresel tedarik zinciri baskılarındaki son iyileşme cesaret verici
Tedarik zinciri krizi sona mı eriyor?
Çin’in ŞİÖ üyeleriyle ticareti & arttı