Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam'ın "Isınan bir dünyada açlık" raporuna göre, iklim krizinden en çok etkilenen on ülkede akut açlık altı yılda yüzde 123 yükseldi.
Raporda zengin ülkelerin emisyonlarını büyük ölçüde azaltması gerektiği çağrısı yapıldı.
Somali, Haiti, Cibuti, Kenya, Nijer, Afganistan, Guatemala, Madagaskar, Burkina Faso ve Zimbabwe son yirmi yılda defalarca aşırı hava koşulları tarafından en büyük zarar gören ülkeler oldu.
Bu ülkelerde tahminen 48 milyon insanın akut açlık yaşadığı belirtildi. Bu rakam 2016'da 21 milyondu. Rapora göre 18 milyon insan açlığın eşiğinde.
Oxfam America'nın insani politika danışmanı Lia Lindsey, AFP'ye "Şiddetli hava olaylarının etkileri şimdiden hissediliyor" dedi.
Raporda, "Yeni ve kötüleşen hava koşulları, özellikle düşük gelirli ülkelerdeki yoksul insanların açlıktan kurtulma yeteneklerini giderek daha fazla ortadan kaldırıyor" ifadesine yer verildi.
Tarihin en kötü kuraklığıyla karşı karşıya olan Somali'de bir milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Guatemala'da hava koşulları, mısır hasadının yaklaşık yüzde 80'inin kaybına neden oldu
"Krizden en az sorumlu ülkeler en çok etkilendi"
İklim kaynaklı açlığın "küresel eşitsizliğin keskin bir göstergesi" olduğunu belirten Oxfam raporu, krizin etkisinden en çok etkilenen ülkelerin krizden en az sorumlu olduğunu vurguladı.
G20 gibi çevreyi kirleten sanayileşmiş ülkeler, dünyanın karbon emisyonlarının dörtte üçünden fazlasından sorumluyken, 10 "en kötü iklim noktası" toplu olarak sadece yüzde 0.13'ten sorumlu.
Oxfam International direktörü Gabriela Bucher, çevreyi kirleten zengin ülkelerin liderlerinin emisyonları azaltma sözlerini yerine getirmesini istedi.
Bu ülkelerin "düşük gelirli ülkelerde uyum önlemleri ve zarar için ödeme yapmaları" çağrısı yapan Bucher, krizden en çok etkilenen ülkelere 'hayat kurtaran fonların enjekte edilmesini" talebini yineledi.
Borçları iptal etmenin hükümetlerin kaynakları serbest bırakmasına da yardımcı olabileceğini belirten Busher, zengin ülkelerin daha fakir ülkeleri telafi etmek için ahlaki bir sorumluluk taşıdığını söyledi.
Bucher, "Bu, hayırseverlik değil, etik bir yükümlülüktür" dedi.
Oxfam'ın 2022 için BM insani yardım çağrısı, 49 milyar dolara ulaştı. Oxfam bunun, son 50 yılda ortalama günlük karlara bakıldığında, fosil yakıt şirketlerinin 18 günden daha az karına eşdeğer olduğunu kaydediyor.(Euronews)
BM: Afganistan'da 6 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya
İlk tahıl gemisi açlık tehdidindeki Somali'ye
Uganda'da 900 kişi açlıktan öldü