DSÖ'nün açıklamasında sellerin, ülkedeki hastane, klinik ve diğer türlü tıbbi tesislerin 888'ine hasar verdiği, 180 tesisi ise tamamen kullanılmaz hale getirdiği açıklandı. Hastane ve kliniklerin uğradığı hasarın ardından milyonlarca kişinin sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığı bildirildi.
Sellerin ülkede halihazırda etkisini gösteren ishal, dang humması, sıtma, çocuk felci ve Kovid salgınlarını daha kötüye götürdüğü, su arıtma kaynaklarının zarar gördüğü bölgelerde salgın riskinin yüksek olduğu ifade edildi.
Önceki yıllardan daha korkunç
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed Al-Mandhari, sellerin bu yıl yol açtığı hasarın önceki yıllardan daha korkunç boyutta olduğunu söyledi. Mandhari, selin etkili olduğu ve tıbbi tesislerin hasar gördüğü bölgelerde acil sağlık hizmetlerinin sürmesi için DSÖ'nün yardım çalışmalarına başladığını kaydetti.
DSÖ Pakistan Temsilcisi Dr. Palitha Mahipala da Pakistan'da sellerin sağlık hizmetlerine olumsuz etkilerini yatıştırmak için sahada bulunduklarını belirterek, "Selin etkili olduğu bölgedeki vatandaşlara temel sağlık hizmetlerini sağlamak, salgınların yayılımını takip etmek ve önlemek, en büyük önceliğimizdir" ifadelerini kullandı.
1162 kişi öldü, 3554 kişi yaralandı
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinason Ofisi (OCHA), sel felaketi sonrası Pakistan için 160 milyon ABD doları yardım kampanyası başlatmıştı.
Pakistan'da 14 Haziran'dan beri etkili olan muson yağmurları yüzünden 1162 kişi öldü ve 3554 kişi yaralandı. Toplam 33,4 milyon kişi sellerden etkilendi.
Pakistan'da 5 milyon kişi salgın riskiyle karşı karşıya
Pakistan, sel felaketi sebebiyle domates ve soğan ithal edecek
Pakistan'da sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor
BM ve Pakistan'dan 160 milyon dolar acil fon talebi
IMF’den Pakistan’a kredi onayı
Pakistan'da muson yağmurları nedeniyle ölenlerin sayısı 1061'e çıktı