Birçok merkez bankasının para politikasında sıkılaşmaya gitmesi resesyon endişelerini artırıyor. Ancak ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, en azından gelecek yıla kadar bir durgunluk beklemiyor.
Yeni Zelanda, Latin Amerika, Doğu ve Merkez Avrupa’da çoğu gelişmekte olan ülkelerinin olduğu 9 ülkeyi inceleyen Goldman, bu ülkelerin istihdam piyasalarındaki güçlü seyrin de etkisiyle resesyona ilişkin herhangi bir işaret görülmediğini belirtti.
Goldman Sachs bu ekonomileri destekleyen bazı temel faktörler olduğunu belirterek bunları “Hızlı tüketici kredisi büyümesi ve güçlü bilançolar, birçok ekonomide artan işgücü talebinin istihdamı desteklemesi, ekonomilerin yeniden açılmasının büyümeyi desteklemesi” şeklinde sıraladı.
Aşırı ısınan istihdam piyasasını ve para birimlerindeki değer kaybının da negatif faktörler olduğunu kaydeden kurum ekonomistleri “ancak tedarik zincirindeki sıkıntıların azaldığına dair sinyaller var. Çekirdek enflasyon da birçok ekonomide zirveyi gördü” ifadelerini kullandı.
Erken faiz artışı yapan ekonomilerin küçüleceğini söylemek için çok erken olduğunu belirten ekonomistler şimdiye kadar eldeki kanıtların sert inişten kaçınılabileceğini gösterdiği belirtildi.
Jan Hatzius öncülüğündeki ekonomistler “bu ekonomilerin gösterdiği direnç, hiçbir büyük ekonominin gelecek yıla kadar para politikasından kaynaklanan bir resesyona girmeyeceği görüşümüzü destekliyor.” yorumunu yaptı.
Moody's: Türkiye'de bütçe üzerinde baskılar artacak
Piyasalar yeni haftada huzursuz
Fed'den 50 baz puan faiz artırımı bekleniyor