Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 10. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, gündeme dair konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşa değinen Şoygu, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya askeri destek sağladığına dikkati çekti.
Şoygu, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin askeri operasyonları Washington ve Londra'da planlanıyor. Sadece saldırı için hedeflerin koordinatları Batılı istihbarat tarafından verilmiyor, bu veriler silah sistemlerine Batılı uzmanların kontrolünde de giriliyor." diye konuştu.
Nükleer silaha gerek yok
"İngiltere’nin, Ukrayna yönetiminin ana sponsorlardan biri olduğunu" ifade eden Şoygu, Rus yönetimi tarafından Ukrayna ile ilgili belirlenen hedeflere ulaşılacağını söyledi.
Ukrayna'da nükleer silahın kullanılması ihtimalini değerlendiren Şoygu, "Askeri hedeflere ulaşılması için Ukrayna'da nükleer silahı kullanmaya gerek yok." ifadelerini kullandı.
Şoygu, küresel ve bölgesel güvenlik alanında köklü değişikliklerin yaşandığını belirterek, "ABD ve müttefiklerinin koşulsuz hakimiyeti geçmişte kaldı. Ukrayna'da 24 Şubat'ta özel askeri operasyonun başlatılması, tek kutuplu dünyanın sonuna işaret ediyor. Bugün dünyanın çok kutuplu olması bir gerçektir. Dünyadaki kutuplar açıkça belirlendi." diye konuştu.
Avrupa’da güvenlik alanındaki durumu değerlendiren Şoygu, "Avrupa'daki güvenlik durumu, Soğuk Savaş dönemindeki durumdan daha kötü. NATO’nun askeri faaliyetleri, aşırı derecede saldırgan ve Rusya karşıtı eğilimindedir. Söz konusu kıtaya ciddi sayıda ABD'li güçler konuşlandırıldı. Orta ve Doğu Avrupa'da koalisyon birliklerinin sayısı önemli ölçüde arttı." dedi.
Şoygu, NATO'nun doğuya doğru altyapısını güçlendirdiğine dikkati çekerek "NATO'nun doğuya doğru güçlenmesi, Soğuk Savaş döneminde Avrupa'da oluşturulan güven ve silah kontrol mekanizmalarının bozulması yönündeki süreci sonlandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.
ABD'nin, kontrol etmediği ülkeler arasındaki etkileşimi engellemeye çalıştığını söyleyen Şoygu, Latin Amerika ülkelerinin de bundan etkilendiğini ve güvenlik alanında "ciddi" sorunlarla karşılaştığını anlattı.
Şoygu, "Bu siyasetin hedefi, bölgeyi Rusya ve Çin arasındaki yüzleşme alanına dönüştürmek, geleneksel bağları bozmak, askeri teknik alanlardaki iş birliğini engellemektir." dedi.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma ihtimalini de değerlendiren Şoygu, bu ülkelerin NATO ile yakınlaşması yönündeki sürecin yıllardır devam ettiğine işaret etti.
Şoygu, "Elbette, Helsinki ve Stokholm'un NATO'nun stratejik planlama sürecine resmen katılması ve bu devletlere ait toprakların silahların konuşlandırılması için kullanılması ihtimali, Baltık bölgesinde ve Arktika'daki güvenlik koşullarını değiştirerek, Rus topraklarının savunulmasına yönelik yaklaşımların gözden geçirilmesini gerektirecek." diye konuştu.
ABD, İngiltere ve Avustralya tarafından kurulan AUKUS (üç üye ülkenin isimlerinin kısaltması) ittifakına değinen Şoygu, söz konusu ittifakın, askeri siyasi yapıya dönüşme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Şoygu, "NATO'nun ortak nükleer planlama ve eğitim konusundaki çalışmalarının bu bölgeye aktarılacağı göz ardı edilemez. Bunun teknik temeli, Amerikan yapımı uçakların aktif tanıtımıyla zaten atılıyor. Nükleer eğitim uygulamalarının Avrupa'dan aktarılması, bölgeyi havaya uçuracak." ifadelerini kullandı.
Vladimir Putin: ABD, kasten ateşe benzin döküyor
Putin: Çok sayıda müttefike sahip olmaktan memnunuz
Rusya'da Putin'e güven artıyor