FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gizlilik internetin en zayıf noktalarından biri. Düzenlemeler henüz interneti kontrolsüz bir güç olmaktan alıkoyacak düzeyde değil. Veri analizinin bugünkü önemi düşünüldüğünde, özel bilgilerin ticari amaçlarla ve izinsiz olarak paylaşılması, özellikle sağlık alanında bazı sakıncalı durumların oluşmasına neden olabiliyor.
Forbes’tan Alexandra S. Levine’in haberine göre, Light Collective araştırma grubu tarafından yapılan bir çalışma, dijital sağlık şirketlerinin, hasta bilgilerini, reklamları hedeflemeye yardımcı olmak amacıyla Facebook’a aktardığını ortaya koyuyor. Çalışma, bazı web sitesi ve uygulamaların sağlıkla ilgili hassas bilgileri bazen hastaların rızası olmadan nasıl topladığını ve iş üretmek için sosyal medya devine nasıl kanalize ettiğini gösteriyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, verilerin bu şekilde izinsiz olarak paylaşılması, şirketlerin kendi gizlilik politikalarına da ters düşüyor ve HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act - Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası) ihlalleriyle ilgili endişeleri de artırıyor.
Veriler, reklam amaçlı kullanılıyor
Bir veri bilimi dergisi olan Patterns’da yayınlanan hakemli çalışma, bireylerin sağlıkla ilgili online etkinliklerinden elde edilen verilerin web siteleri ya da uygulamalar arasında nasıl paylaşıldığını ve ardından Facebook’ta reklam amaçlı olarak nasıl kullanıldığını gözler önüne seriyor.
Araştırmacılar Color Genomics, Myriad Genetics, Invitae, Health Union ve Citizen olmak üzere beş farklı şirketin, dijital sağlık araçlarını kullanan ve online kanser topluluğunda aktif olan 10 katılımcının çevrimiçi etkinliklerini inceliyor. Araştırma sonucunda, bu şirketler tarafından kullanılan üçüncü taraf reklam izleyicilerinin hastaları online olarak takip ettiğini ve bu faaliyetlerden elde ettiği verileri online olarak pazarladığını keşfetti. Şirketlerden üçünün bu süreçte kendi gizlilik politikalarına aykırı davrandığı ortaya çıktı.
İş araçları doğru şekilde kullanılmalı
Konuyla ilgili açıklama yapan Meta sözcüsü Dale Hogan, “Bu şirketlerin ilk etapta kişisel sağlık bilgilerini sosyal medya platformlarıyla paylaşmamaları gerekiyor çünkü bu durum Meta'nın kurallarını ihlal ediyor. Reklam verenler, politikalarımıza aykırı olduğu için iş araçlarımız aracılığıyla insanlar hakkında hassas bilgiler göndermemelidir” diyor. Bunun önüne geçmek için reklam verenleri, iş araçlarını doğru şekilde kullanmaları konusunda eğittiklerini belirten Hogan, “Sistemimiz, algılayabildiği potansiyel hassas verileri filtrelemek üzere tasarlanmıştır” şeklinde konuşuyor.
Sağlık gizliliği, dijital tıpta bir gerekliliktir
Online dünyadaki gizlilik sorunlarına odaklanan Light Collective kurucu ortağı Andrea Downing ise, “Reklamcılık ve diğer amaçlar için kullanılan veri toplama ve tahmine dayalı algoritmalar, çevrimiçi hasta topluluklarına yönelik en büyük tehditlerden biri” diyor. Downing, izleme yazılımlarının kanser hastalarını özellikle tıbbi anlamda yanlış bilgilendirme ve gizlilik ihlallerine karşı daha savunmasız hale getirebilme tehlikesi barındırdığını söylüyor. Downing, bunun ayrımcılık ve dolandırıcılık gibi yan sorunlara da neden olduğunun altını çiziyor.
Çalışma küçük ölçekli olsa da dijital sağlık ve sosyal medyadaki veri paylaşımı eğilimlerinin bir göstergesi olma niteliği taşıyor. Benzer şekilde The Markup tarafından yayınlanan bir araştırma da, hastanelerin web sitelerinin, HIPAA’yı ihlal ederek, pazarlama amacıyla gizli kalması gereken hasta bilgilerini Facebook için topladığı ve paylaştığını ortaya koyuyor.
Çalışmada, “Sağlık mahremiyeti, gücün kötüye kullanılmasını azaltmak ve hasta özerkliğini desteklemek için dijital tıpta temel bir gerekliliktir” diye belirtiliyor.
Birçok sektörde olduğu gibi dijital tıp ekosisteminde de şirketler, reklam ve pazarlama yoluyla müşteri çekebilmek için sosyal medya platformlarına güveniyor ancak bu yöntem kendi gizlilik politikalarına ve kullanıcılara sundukları vaatlerle çelişiyor.
İnternetten edindiği bilgilerle dava açanların sayısı arttı
Fransa'da internete sıkı denetim
Maddi yardım için internette bilgilerinizi paylaşmayın
Dijital mecrada yapay zekayla reklam avı
'Influencer'lar tarafından yapılan reklamlara yakın takip