Yazdır

Enflasyona rağmen premium ürünlere talep artıyor

Tarih: 15 Ağustos 2022 - 17:49

Rekor enflasyon oranlarına ve hayat pahalılığına rağmen premium ürünlere olan talep artıyor. Şirketler, bu ürünler sayesinde sadık müşterilerini ellerinden kaçırmamayı başarıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına ve hayat pahalılığına rağmen, markalar premium ürünlere odaklanmayı sürdürüyor. Premium ürünlerin daha pahalı olduğu göz önünde bulundurulursa, bu durum ilk bakışta ironik gelebilir. Ancak öyle değil…

Fortune’dan Alice Hearing’in haberine göre, Starbucks’tan Unilever’e kadar birçok şirket, premium ürünler sayesinde oldukça başarılı satış grafikleri yakalıyor. Şirketler için adeta bir nimet haline gelen premium ürünler, daha pahalı seçenekler olsa da, görünüşe göre tüketiciler tarafından geri çevrilmiyor. Hatta, durumun bunun tam tersi olduğunu söylemek bile mümkün.

Müşterilerin markaya bağlılığı artıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, örneğin Starbucks, müşterilerinin markaya olan bağlılığını artırmak ve müşterilere geri gelmeleri için makul bir neden sunmak amacıyla kişiselleştirilmiş ürünlere odaklanıyor. Bu satış stratejisinin, müşterilerin Starbucks’a bir daha gelmelerini sağladığı görülüyor.

CNBC tarafından hazırlanan bir raporda, Starbucks CEO’su Rachel Rugerri’nin şaşırtıcı yanıtı dikkat çekiyor: “Premium ürünler, bizim için ödemeye değer bir teklifimiz olduğu anlamına geliyor.” Gerçekten de Starbucks, Wall Street beklentilerini aşarak rekor müşteri sayısı ve satış rakamları bildiriyor.

Premium ürün ve paketlerin fiyatı artıyor

ABD merkezli gıda şirketi Kraft Heinz da, yüksek işçilik, malzeme ve nakliye maliyetleriyle başa çıkmak için fiyatları yüzde 12’den fazla bir oranda artırmasına rağmen benzer bir strateji izliyor. Şirket, Temmuz ayında HEINZ 57 adını verdiği premium ürün koleksiyonunu piyasaya sürerken “Çeşniler şeften ilham alıyor” ve “Mutfak deneyimine sihir katmak için tasarlandı” sloganlarını kullanıyor.

Disney Plus, Netflix’i en çok abone olunan eğlence platformu olarak geride bıraktığını açıkladıktan hemen sonra premium hizmet fiyatlarını artıracağını duyuruyor. 7,99 dolar tutarındaki temel abonelik reklam içerirken, reklamsız bir eğlence deneyimi isteyen kullanıcılar için bu rakam 10,99 dolara yükseltiliyor.

Değerli ürün kategorisi

Beklendiği üzere, premium ürünlere verilen önem kadar, görece daha ucuz olan ancak değerli olarak nitelendirilen ürünler de şirketlerin satış stratejisi anlamında önemli bir yere sahip bulunuyor. Bu tarz ürünlere odaklanan şirketler arasında McDonald’s başı çekiyor. Değerli ürün kategorisine giren ürünlere özel bir hassasiyet yükleyen marka, 2022 yılı ikinci çeyrek karlılık raporunda, başarısını bu tarz ürünlerin satışına bağlıyor.

KPMG İngiltere perakende müdürü Paul Martin’e göre ise müşterileri artan enflasyonun ortasında canlı tutmanın anahtarı hem premium hem değerli ürünlerden geçiyor. Martin, “Bazı tüketicilerin giderek daha uygun fiyatlı ürünlere yönelmek ve her kuruşunu izlemek zorunda kaldıkları doğru olsa da, diğer tüketicilerin ekonomik görünüm konusunda gergin oldukları ancak yine de harcayacak paraları olduğu ve özünde premium ürünlere yöneldiği de bir gerçek” diyor.

Martin, içinde bulunduğumuz zor koşullarda, ironik şekilde, premium ve değerli ürün sınıfına giren ürünlerde bir patlama yaşandığını söylüyor. Süpermarketler, temel değer aralıklarını genişletirken aynı zamanda premium tekliflerini de güçlendiriyor. Martin’e göre amaç, değiş tokuş edilen tüm sosyoekonomik sınıfları yakalamak ve elde tutmak.

Online alışverişte fiyatlar düşüyor

 

Cep harçlığı lüks haline geldi

 

Otomobil sahibi olmak lükse mi dönüşüyor?

 

Hem hız hem fiyatı katlandı: Musk'tan 'premium' internet!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/enflasyona-ragmen-premium-urunlere-talep-artiyor/1681583