İngiltere merkezli Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (ICR) bilim insanları, diğer hayır kurumları ve bilimsel araştırma firmaları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bilim, kanserleri ve mutasyonlarını moleküler olarak tanımlamak ve tedavilerini yönlendirmek için hastalara gen tedavisinin sunulacağı noktaya geldi” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamaya göre, birçok yeni kanser ilacı kanserlerdeki belirli genetik kusurları hedef alıyor. Bu nedenle kanserin yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmek doktorları en iyi tedavilere yönlendirebilir.
Bazı hastalar için bu, kemoterapinin yan etkilerinden kaçınmak ve yaşamlarını uzatmak anlamına gelebilir.
Tedavide yeni bir dönem başlıyor
Kanser Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Profesör Kristian Helin şu açıklamayı yaptı;
“Tıpta, kanserin tedavi şeklini ve ilaçların geliştirilme ve pazarlanma yollarını değiştiren yeni bir hassas tıp çağındayız. Hassas ilaçları etkin kullanmak için öncelikle hasta ve kanser hakkında detaylı bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Bu, bir hastanın ne tür kansere sahip olduğunu, tedavinin uygun olup olmadığını ve hastanın nasıl tepki vereceğini belirlemek için genetik testler de dahil olmak üzere biyobelirteç testlerinin kullanılması anlamına gelir.”
Açıklamada ayrıca hastaların uygun tedaviyi almalarını sağlamak için yeni kanser ilaçlarıyla birlikte rutin olarak biyobelirteç testlerinin geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.
KANSER NEDİR?
Kanser, vücudun herhangi organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Kanser oluştuğu dokuya göre adlandırılır. 200'den fazla tipi tespit edilmiştir. En sık görülen ve ölüme yol açan kanser türleri akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanseridir. Kanser oluştuğu bölgeden başka organ ve dokulara yayılırsa, buna metastaz denir.
Kanser hücresi durmadan çoğalmaya devam edebilir. Normalde bağışıklık sistemi anormal hücreleri yakalar ve yok eder. Ancak kanser hücreleri bağışıklık sisteminden kaçabilirler. Normal vücut hücrelerinde olağan olan hücre ölümü kanser hücrelerinde görülmez.
Kanser neden olur?
Kanser oluşumunda ana etken genetik yapının yani (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA'nın doğuştan ya da edinsel etkenlerle bozulmasıdır. Ailenizde kanserli bireyler varsa kansere yakalanma riskiniz fazladır. Ancak yaşamınız boyunca maruz kaldığınız radyasyon, toksik maddeler, bazı virüsler ve sahip olduğunuz kanser dışı hastalıklar kansere yol açabilirler.
Genel olarak kanser oluşumuna yol açan faktörler:
Yaş,Kansere neden olan maddeler (Aflatoksin, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, krom, kömür dumanı soluma, nikel, radon, pasif sigara dumanı, kurum, sülfürik asit), Kronik iltihap, Kötü beslenme, Hormonlar, Bağışıklık sisteminin zayıf olması, Şişmanlık,Radyasyon, Tütün
Kanserli hücreyi yok edecek ilaç için geri sayım
Kansere yol açan popüler güneş kremi toplatılıyor
İşte mide kanserine yol açan o besinler!