Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği enerji bakanları, enerji kaynakları açısından zorlu geçmesi beklenen önümüzdeki kış öncesi doğal gaz tüketimini azaltma planı üzerinde anlaşmaya vardı.
Enerji tasarruf planını hayata geçirirken hükümetler "herkesin elini taşın altına koyması" gerekeceğini belirtiyor. Buna şirketler ve bireyler de dahil.
Üzerinde anlaşılan plan 1 Ağustos ve 31 Mart tarihleri arasında doğal gaz tüketiminin yüzde 15 oranında azaltılmasını öngörüyor. Bu sayede Rusya doğal gaz tedariğini tamamen kesse bile kış boyunca evler ısıtılabilecek, fabrikalar üretimlerini sürdürebilecek.
Şu ana kadar Moskova, 12 AB üyesi ülkeye gaz tedariğini kısmen ya da tamamen kesti.
Bunun üzerine hükümetler de doğal gaz tüketimini azaltarak kışa kadar acil durum rezervlerini doldurmayı hedefliyor.
Peki şu ana kadar hangi hükümetler ne gibi önlemler aldı?
FRANSA
Euronews'in sorularını cevaplayan Fransız Ekolojik Dönüşüm Bakanlığından bir sözcü hükümetin önümüzdeki iki yılda enerji tüketimini 2019 yılına göre yüzde 10 azaltmayı hedefleyen bir plan hazırladığını belirtti.
Bu plan sadece doğal gazı değil tüm enerji kaynaklarını kapsıyor.
Fransa enerji ihtiyacının yüzde 42'sini nükleer enerjiden karşılıyor. Onu petrol, doğal gaz, biyoyakıt ve yenilenebilir kaynaklar takip ediyor.
Enerji tüketimini azaltmak için klima kullanan mağazalara kapılarını kapatma zorunluluğu getirildi. Bunun dışında hükümet ışıklandırmalı reklam panolarını öğleden sonra 1 ve 6 arasında tüm şehirlerde yasaklamayı istiyor. Bu uygulama şu anda 800 binden az nüfuslu şehirlerde geçerli ama eleştirmenler uygulanmadığını belirtiyor.
ALMANYA
Alman Ekonomik İşler ve İklim Bakanlığından bir sözcü kamu binalarında koridor, büyük salonlar ve teknik odalar gibi sürekli kullanılmayan alanlardaki ısıtma sistemlerinin durdurulmasının mantıklı bir adım olacağını belirtti.
Sözcü uygulama ile ilgili bakanlığın ilgili kuruluşlarla koordine olduğunu belirtti.
Merkezi bir zorlama olmadan bazı belediyeler ve eyaletler sokak aydınlatmalarını azaltmak ve kamu binalarında sıcaklık limiti koymak gibi önlemler aldı.
Almanya Fransa'ya göre enerji ihtiyacı konusunda Rusya'ya çok daha bağımlı bir pozisyonda bulunuyor.
Ülkenin en önemli enerji kaynağını üçte birle petrol oluştururken onu doğal gaz takip ediyor. Kömür ise yüzde 15 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Almanya 2021 yılında doğal gazının yüzde 55'ini, petrolünün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan aldı.
İSPANYA
İspanya'da ise şirketlerin yazın klimaları 27 derecede kışın ise 19 derecede tutmaları yönünde bir genelge yayınlandı. Hükümet mağazalardan kapıların otomatik olarak kapanmasını sağlayacak sistemler kullanmasını istedi. Ayrıca akşam 10'dan sonra mağaza vitrinlerinin ışıklarının kapatılması da alınan bir diğer önlem. Öte yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in şaka yollu da olsa enerji tüketiminin azaltmak için kravat takılmaması önerisi de tartışmalara yol açtı.
İspanya doğal gazının sadece yüzde 10'unu Rusya'dan alıyor ama yine de hükümet bu önlemlerle petrol ve doğal gaz tüketiminin kısa vadede yüzde 5 azalacağını öngörüyor.
İTALYA
Rus doğal gazına en bağımlı ülkelerden biri olmasına rağmen İtalya henüz bir önlem almış değil. Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani tüketimi azaltmak için sert önlemler almayı düşünmediklerini açıklamıştı.
İtalya doğal gaz tüketimini ağırlığı kömüre vererek azaltmayı planlıyor.
Yine de hükümet kışın ısıtma derecesini 19, yazın da soğutma derecesini 27'de tutmayı, sokak aydınlatmalarını azaltmayı ve mağazaları erken kapatmayı öngören bir plan hazırlığında olduğunu duyurmuştu.
(Euronews)
Avrupa’da gaz fiyatlarında arz endişesi
Avrupa'da elektrik fiyatları rekor kırdı
Enerji krizine karşı Avrupa'da ilginç tedbirler