FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Tüm dünyanın gözü Z kuşağının üzerinde. Gerek bugünün tüketicileri gerekse yarının yaratıcıları olarak Z kuşağı dünya ekonomisinin en dikkat ettiği jenerasyon olarak öne çıkıyor. Z kuşağı için bazı genel geçer tanımlar yapılsa da, yapılan yeni araştırmalar Z kuşağının her ülkede aynı karaktere, alışkanlıklara ya da motivasyona sahip olmadığını gösteriyor. Çin’in Z kuşağı gençleri de diğer ülkelere göre oldukça farklı bir nesil ve güç olarak sahne alıyor.
Fortune’dan Yvonne Lau’nun haberine göre, yatırım bankası Jefferies’den araştırmacılar, 1997 ile 2012 yılları arasında doğan Çin kuşağının, Batı’daki sosyal adalet takıntılı nesildaşları kadar hükümetle yüzleşmeye hevesli olmadığını ortaya koyuyor. Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, bunun nedeni ise genç Çinlilerin çok daha milliyetçi olmaları. Çin’de Z kuşağı, hükümeti eleştirmeyi ülkeye ihanet olarak kabul ediyor.
Çin’e özgü kapalı devre internet
Çin’in Z kuşağı ile Batı dünyasının Z kuşağı arasındaki temel farkın nedeni nedir? Jefferies araştırmacılarına göre bu farkın nedeni, dünyaya kapalı bir internetin etkisi altında büyümekten kaynaklanıyor. Ancak bu Çin’in Z kuşağı ile Batı’daki Z kuşağı arasındaki temel farklardan sadece biri.
Bankanın raporuna göre, dünya üzerinde Z kuşağına mensup 2 milyar genç yaşıyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 25’ine denk geliyor. Z kuşağı çok yakında dünyanın en büyük tüketici grubu olmaya hazırlanıyor. Ancak Çin’in Z kuşağı, ebeveynlerinden daha zengin, daha eğitimli ve daha bireysel olsa da bunun 270 milyonluk bir kitle için pembe bir ekonomik geleceğe dönüşüp dönüşmeyeceği henüz belli değil.
Z kuşağı çok yakında dünyanın en büyük tüketici grubu olmaya hazırlanıyor.
Çinli gençler arasında yükselen milliyetçilik
Dünyanın ilk dijital yerlileri olarak Z kuşağının sosyalleşmeden alışverişe, ulaşım ve yemek teslimatından oyun oynamaya kadar günlük etkinliklerinin çoğu çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.
Jefferies'e göre, dijital çağda büyümek, ABD ve Batı'da, Z kuşağında daha liberal eğilimli dünya görüşlerini beslerken dünya meselelerinden en azından haberdar bir neslin yetişmesini de beraberinde getirdi. Buna göre Z kuşağı, Batı dünyasında, iklim değişikliği, ırksal adalet, kadınlar ve LGBTQ hakları ve sosyoekonomik eşitsizlikler konusunda tutkulu bir tavır sergiliyor. Ernst & Young’ın 2021 yılında yaptığı bir araştırma, ABD’deki Z kuşağı gençlerin yüzde 80'inden fazlasının iklim değişikliği, ırkçılık ve şiddetin önemli sorunlar olduğuna inandığını tespit ediyor. Ernst & Young’a göre, ABD’li Z kuşağı gençlerin üçte birinden fazlası siyasi bir mitinge veya protestoya katılmış, siyasi bir hareketi desteklemiş veya hemfikir oldukları bir amaç için bir dilekçe imzalamış kişilerden oluşuyor.
Dünyanın ilk dijital yerlileri olarak Z kuşağının sosyalleşmeden alışverişe, ulaşım ve yemek teslimatından oyun oynamaya kadar günlük etkinliklerinin çoğu çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.
Hükümeti eleştirmek vatan hainliği olarak kabul ediliyor
Yine de Jefferies araştırmacıları, “Çin Z kuşağı, Batı arketipinden çok farklı” diye yazıyor. Jefferies’e göre, Çin, Z kuşağını Batı'dan ayırıyor. Büyüyen milliyetçilik, belirgin bir Çin kimliğine yol açıyor ve pek çok genç, vatan hainliği olarak gördükleri eleştirilere karşı devleti şiddetle savunmaya hazır bir konumda bulunuyor.
Çinli yetkililer son yirmi yıldır Batılı web sitelerine erişimi kısıtlamış durumda. Facebook, WhatsApp, Instagram ve YouTube gibi hizmetler ülkede yasak. Ülkenin blog sitesi Weibo, mesajlaşma ve sosyal uygulama WeChat ve video platformu Douyin gibi kendi ‘Çinli ikameler ekosistemi’ bulunuyor.
Çin’in Z kuşağı aynı zamanda Çin’in tek çocuk politikasının ürünleri.
Fazla para daha çok sorun mu demek?
Çin son birkaç on yıldır, genç kuşağı eğitmek için büyük bir yatırım yapıyor. Jefferies’e göre, Çinli gençler, ebeveynlerinden daha zengin, daha iyi eğitimli ve daha bireyseller. Çin’in Z kuşağı aynı zamanda Çin’in tek çocuk politikasının ürünleri. Çin Z kuşağının yaklaşık yüzde 60’ı ailelerinin tek çocuğu ve bu kuşak, Çin’in muazzam ekonomik büyüme döneminde reşit olan bir kuşağı temsil ediyor.
Bu özellikleriyle Çin’in Z kuşağı, daha büyük harcamalar yapan bir kuşak olarak öne çıkıyor. Çin’in Z kuşağı hanehalkı harcamalarının yüzde 15'ini oluştururken, ABD ve Birleşik Krallık'ta Z Kuşağı için bu oran yüzde 4'te kalıyor.
Hem ABD'de hem de Çin'de, Z kuşağı trilyonlarca dolarlık bir servet devralacak. Amerika'nın Z kuşağı, önümüzdeki yirmi yılda geçmiş nesillerden 78 trilyon dolar kazanacak. Jefferies, Çin'de ailelerin daha küçük olduğunu, bunun da Çin'in Z kuşağının miraslarını paylaşma olasılığının daha düşük olduğu anlamına geldiğini ve bunun sonucunda da geçmişin servetinden daha büyük pay alacakları anlamına geldiğini belirtiyor.
Çin’in Z kuşağı, hanehalkı harcamalarının yüzde 15'ini oluştururken, ABD ve Birleşik Krallık'ta Z Kuşağı için bu oran yüzde 4'te kalıyor.
Çin'in Z kuşağının milliyetçi karakteri, harcama alışkanlıklarını da etkiliyor. Pek çok genç Çinli artık yabancı markalardan kaçınıyor ve geleneksel Çin renklerini, tasarımlarını ve tarihini içeren Çin malı ürünleri benimsiyor. Bu da yabancı markaların Çin pazarına yaklaşımını yeniden şekillendiriyor, Çin odaklı pazar araştırma firması Daxue Consulting’de analist olan Denise Cheng, “Çin'in Z kuşağı ailelerinden daha eğitimli ve varlıklı olsa da, ülkede artık onlar için çok az beyaz yakalı iş var” diyor.
Çin'in Z kuşağı için gelecek beklentileri ve işsizlik
Bugün ise Çin tarihindeki en iyi eğitimli nesil, işsizlik krizi, artan ev fiyatları ve büyük bir ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya. Kovid-19 salgını dünya çapında Z kuşağı istihdamına zarar verdi ve vermeye de devam ediyor. Ancak Çin Z kuşağı arasındaki işsizlik, birçok gelişmiş ekonomiden daha yüksek. Bu yaz yaklaşık 11 milyon Çinli öğrenci üniversiteden mezun olacak ancak bunların önemli bir yüzdesi kendilerine uygun bir iş bulamayacak. Çin'de genç işsizlik, ABD'nin yüzde 8,1’lik işsizlik oranına ve Güney Kore'nin yüzde 7,8'lik genç işsizlik oranına kıyasla yüzde 19,3 gibi yüksek bir oranda seyrediyor.
Genç işsizliği ve yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle Bloomberg’den Shuli Ren, Çin’in Z kuşağının modern Çin'in en şanssız kuşağı olarak şekillenebileceğini söylüyor. Ülkenin aşırı rekabetçi okul ve iş kültürü de işlerin yolunda gitmemesine çanak tutuyor.
Guangzhou'da 25 yaşında bir yüksek lisans öğrencisi olan Victor, Çin toplumunda ancak iyi bir okula giderseniz, yüksek maaşlı ve yüksek statülü bir iş bulursanız ve kendinize bir ev satın alabilirseniz başarılı olabileceğinizi söylüyor. Ama şimdi bu durum neredeyse imkansız gözüküyor.
Z Kuşağı ile ilgili çarpıcı araştırma: Tükenmişlik hissi!
Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor
Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor
Z Kuşağı yatırımlarda geleceği düşünmüyor
Z kuşağı perakende sektörünü dönüştürüyor