FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yüksek enflasyon, gelişmiş ekonomiler arasında en çok İngiltere’yi etkiliyor. Bunda ülkenin birçok alanda dışa bağımlı olmasının etkisi bulunuyor. İngiltere’de her sekiz haneden en az biri daha fazla kesinti yapamamaktan korkarken her iki evden biri kirasını ya da ipoteğini ödeyememekten endişe ediyor. Enerji faturalarının da artmasıyla birlikte İngiltere’de her sekiz haneden en az biri bu sonbaharı nasıl geçireceklerini düşünüyor.
Legal & General tarafından 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, geliri 20 bin sterlinden az olan hanelerin dörtte birinden fazlası daha yüksek faturalarla baş edememekten endişe ediyor. The Guardian’dan Sarah Butler’ın haberine göre, bu aileler arasında Yorkshire’ın yanı sıra güneybatı ve Kuzey İrlanda’daki aileler başı çekiyor.
Kira ve ipotek ödemeleri tehlikede
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere’deki hanelerin neredeyse yarısı, başka yerlerden kesinti yapmak zorunda kalacaklarını öngördükleri için gelecek 12 ay içinde kira ve ipotek ödemelerine ayak uyduramamaktan endişe ediyor. Yüksek yakıt ve gıda fiyatlarının Haziran ayında son kırk yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,4’e çıkmasının ardından, enflasyonun bu sonbaharda yüzde 12’ye ulaşacağı beklentisi, hanehalkı üzerindeki baskının son kanıtı olarak öne çıkıyor.
İngiltere’deki hanelerin neredeyse yarısı, başka yerlerden kesinti yapmak zorunda kalacaklarını öngördükleri için gelecek 12 ay içinde kira ve ipotek ödemelerine ayak uyduramamaktan endişe ediyor.
Enerji faturaları üç katına çıktı
Petrol fiyatlarında 1980'lerin sonlarından beri görülmeyen aylık bazdaki artışın yumurta, süt, peynir ve sebze gibi temel gıda maddelerindeki genel artışlarla birleşmesiyle İngiltere'nin yıllık enflasyon oranı da belirgin şekilde yükseliyor.
Büyük Britanya’daki haneler, Rusya’nın Avrupa’nın gaz arzını kesmesiyle, gelecek ay Ocak ayında ödeyecekleri yıllık 3.850 sterlinlik enerji faturalarına hazırlanıyor. Bu rakam, 2022 yılının başına kıyasla enerji faturalarının üç katına çıktığı anlamına geliyor.
Borçlanma artıyor
Araştırmalar, Birleşik Krallık’taki hanelerin beşte birinin kazandıkları ile enerji faturaları, kira, ulaşım ve gıda gibi temel ihtiyaçları karşılamak için ihtiyaç duydukları para ile gelirleri arasında haftada ortalama 60 sterlinlik bir fazlalık olduğunu ortaya koyuyor. İş ve Ekonomik Araştırma Merkezi tarafından derlenen Asda verilerine göre, 60 sterlinlik fark, son 5 yıl içindeki en düşük nakit açık olarak dikkat çekiyor.
İngiltere’de yaşanan geçim sıkıntısı, tüketicilerin borç aldığı miktarların son üç yılın en hızlı ivmesiyle arttığını gösteriyor. İngiltere Merkez Bankası verilerine göre, geçen ay kullanılan tüketici kredileri 1,8 milyar sterlin daha arttı.
Abonelik hizmetleri ve şans oyunu harcamaları azalıyor
Giyimden yiyeceğe kadar temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları artan enerji fiyatlarıyla birlikte artmaya devam ediyor. Haneler üzerindeki baskının ise sonbaharda tavan yapması bekleniyor. Alışveriş yapanlar indirimli mağazaları tercih ediyor. Tüketiciler alıştıkları markaları terk ederek daha ucuz oldukları için süpermarketlerin kendi ürünlerine yöneliyor. Abonelik hizmetleri ve şans oyunlarına yönelik harcamalar ise giderek azalıyor.
Legal & General CEO'su Nigel Wilson şunları söylüyor: “Birleşik Krallık'taki birçok hane şu anda çok zorlu finansal seçimlerle karşı karşıya. Bazıları için bu durum bir imkansızlığa işaret ediyor.” Wilson, en çok endişe verici olanın ise yaşam maliyeti krizinin Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerinde daha şiddetli hissediliyor olması olduğunu belirtiyor.
Yalıtımlı ev planı suya düştü
Katılımcıların üçte ikiye yakın bir bölümü, sorunların çözümü için enerji tasarruflu evler ve ofislere yatırım yapmak gibi uzun vadeli çözümler öneriyor. Bununla birlikte hükümet, en yoksul ailelerin enerji kullanımını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla ev yalıtımı ve benzeri önlemler için ayırmayı planladığı mevcut 1 milyar sterlinlik fona 1 milyar sterlin daha ekleme planından vazgeçti.
Düşük gelirliler için faturaları düşürmeye yönelik diğer çabalar da Brexit ve Kovid’in öncelikli kabul edilmesiyle engelleniyor. 2012 yılından bu yana merkezi hükümet yatırımlarındaki kesintiler, son on yılda yapılması planlanan yalıtımlı evlerin hızını düşürdüğünden, enerji krizi tam anlamıyla akut bir hale geldi.
İngilizler Avrupa’nın en pahalı ikinci benzinini kullanıyor.
Avrupa’nın en pahalı yakıtı
İngiliz otomotiv hizmetleri şirketi olan RAC verilerine göre İngilizler Avrupa’nın en pahalı ikinci benzinini kullanıyor. Ayrıca araştırmaya göre, İngiltere, petrolde geçici vergi indirimleri açısından da Almanya, İtalya ve Hollanda’nın oldukça gerisinde, 12. sırada yer alıyor.
RAC'den Simon Williams şunları söylüyor: “Bu analiz, Birleşik Krallık hükümeti için rahatsız edici bir gerçeği ortaya koyuyor: Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla İngiltere, yakıt anlamında tüketicilerini en az koruyan hükümet olarak öne çıkıyor. Bu da İngiltere’yi, geçmiş dönemlerde yakıt için tüketicilerinden daha fazla ücret talep eden Fransa ve Hollanda gibi ülkelerden bile yüksek fiyata yakıt satan bir ülke konumuna getiriyor.
İngiltere’de tarihi faiz artırımı beklentisi
İngiltere’de demir yolu çalışanları greve gitti
İngiltere Heathrow Havalimanı göçmen kampına döndü
İngiltere'de işletmelerin ekonomiye güveni 1 yılın dibinde