UNODC Başkanı Ghada Fathi Waly, Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü için paylaştığı video mesajda, insan ticareti mağdurlarının büyük çoğunlukla cinsel sömürü amacıyla bu ticarete maruz kaldığını ifade etti.
Waly, dijital platformların insan hayatında kazandığı öneme dikkat çekerek, çevirim içi dünyanın kişilere olumlu katkı sağladığı gibi suç oluşumlarına da göz ardı edilmeyecek imkanlar sunduğunu belirtti.
Tacirler, sosyal medyadan yararlanıyor
Waly, "İnsan ticareti, savunmasızlığı, çaresizliği ve güveni istismar eden bir suçtur. Tacirler, mağdurları cezbetmek ve istismar etmek için sosyal medyadan ve diğer çevrim içi platformlardan yararlanır" dedi.
Cinsel sömürü
Gelişmiş iletişim teknolojilerinin insan tacirlerine sunduğu geniş alana değinen Waly, "Son 15 yılda tespit edilen insan ticareti mağdurlarının yüzde 60'tan fazlası kadın ve kız çocukları olmuştur ve bunların çoğu cinsel sömürü amacıyla bu ticarete maruz kalmıştır" ifadelerinı kullandı.
Waly, insan tacirlerinin iş ya da daha iyi yaşam vaadiyle çaresiz insanları ağlarına düşürmeye çalıştığını aktardı.
Waly: Dijital platformlar daha iyi denetlenmeli
Kişilerin korunması için çevrim içi platformların daha gelişmiş teknolojilerle denetlenmesi gerektiğini dile getiren Waly, ülkelerin bu doğrultuda desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Waly, çaresiz kişilerin tacirlerin avına dönüşmemesi için iktidarlar, sivil toplum kuruluşları ve teknoloji şirketlerinin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini de belirtti.
Küresel insan ticaretinden elde edilen gelir 150 milyar dolar
İnsan ticaretinde kan donduran artış
Öğrenci vizesiyle insan ticareti