FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin en zengin 100 kişisinin serveti 2021 yılı Kasım ayından bu yana 622 milyar dolar eridi. İşin şaşırtıcı yanı ise en zengin 100 kişinin hala pandemi öncesi döneme göre daha zengin olması.
Pandeminin ilk günlerinde piyasaların dibe vurduğu ve 22 milyon Amerikalının işini kaybettiği dönemde, Kongre ve FED çökme riski altındaki bir ekonomiyi istikrara kavuşturmak için harekete geçti. Trilyonlarca dolarlık Kovid-19 yardımı ve FED destekli ucuz krediler yağmurunun ardından ABD hanehalkı rekor düzeyde tasarruf etti. Ancak bunca yardıma rağmen bu grupların hiçbiri en az yardıma ihtiyaç duyanlar gruptan daha fazla kazanç sağlayamadı: Ultra zenginler.
Servetlerinin üçte birinden fazlası yatırımda
Bloomberg’den Dorothy Gambrell ve Devon Pendleton’ın haberine göre, bu orantısız kazançların sorumlusu olarak, ABD’nin refah katmanları arasındaki net değerin çok farklı bileşimi gösteriliyor. Pandeminin başlangıcından bu yana en zengin Amerikalıların servetlerinin üçte birinden fazlasını hisse senetleri ve yatırım fonları oluşturuyordu.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, bu durum, en tepede yer alan yüzde 1’lik kesimin, uzaktan çalışma sonrası kar elde edecek şirketlerden ve tüketicilerin değişen harcama modellerinden kaynaklı yükselişlerden önemli ölçüde faydalanacağı anlamına geliyordu. Bu süreçte, halkın en alt kesimini oluşturan yüzde 50’lik kesimin herhangi bir hissesi ve herhangi bir kazanç elde etme şansı yoktu. Hisse senedi çılgınlığı özel şirketlerin de değerinin artmasını sağladı ve satışları ve birleşmeleri teşvik ederek, ultra zenginler için beklenmedik fırsatlar doğurdu.
Çöküşten etkilendiler
Aynı durum aşağı yönde de yaşandı. Bu yıl çöküş yaşayan piyasalar en zenginleri aşırı derecede etkiledi. Ancak birçok varlıklı yatırımcının son iki yılda zirve noktalarda satış fırsatı yakaladıkları düşünüldüğünde acılarının çok da büyük olduğunu söylemek zor. En büyük varlıkları evleri olan servet yelpazesinin kalan yüzde 50’si ise birçok kişi FED kaynaklı bir resesyon olacağını düşünürken mali durumlarını güçlendirme fırsatına sahip olamadı.
FED verileri, 2021 yılında, ABD orta sınıfının servetinin en tepedeki yüzde 1’lik kesimin servetinden daha küçük bir paya karşılık geldiğini gösteriyor.
ABD, 2008’den beri zenginleşiyor
Zenginleşmede yaşanan bu eşitsizliğin yanı sıra, 2008 ekonomik krizinden bu yana ABD’deki tüm ekonomik grupların zenginleştiğini söylemek de yanlış olmaz. Bununla birlikte, bu kazanımların derecesi, pandemiden önce bile büyük ölçüde değişiyordu.
Ancak Kaliforniya Üniversitesi ekonomistleri tarafından oluşturulan bir platform olan Realtime Inequality'ye göre ABD hükümetinin Kovid salgınına verdiği yanıt ve bulduğu çare, pandeminin başlamasını takip eden iki yıl içinde, ultra zengin yüzde 1’lik kesimin net değerini yüzde 33 oranında artırarak en zenginler için birikim oranını resmen arşa çıkardı. Bu süreçte en zengin yüzde 0,01 ve en zengin yüzde 0,001’lik grubun serveti yüzde 36’dan daha fazla arttı.
ABD’de en zenginlerin kontrol ettiği servet payı 1970’lerin sonlarından beri sürekli yükseliyor. FED verileri, 2021 yılında, ABD orta sınıfının servetinin en tepedeki yüzde 1’lik kesimin servetinden daha küçük bir paya karşılık geldiğini gösteriyor.
622 milyar dolar kayıp
Amerika’nın en zengin 100 kişisini izleyen Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre ise son sekiz yılda en zengin 100 kişinin toplam varlıkları 1 trilyon dolardan fazla artış gösterdi. Bu servetin yarısından fazlası Jeff Bezos ve Elon Musk’ın da aralarında olduğu 10 kişiye aktı. Şimdi ise teknoloji hisseleri çakılıyor ve ultra zenginlerin servetlerini de beraberinde eritiyor. 2021 yılı Kasım ayından bu yana endeks tarihinde yaşanan en uzun süreli düşüş sonrası ABD’nin en zengin 100 kişisinin servetinde 622 milyar dolarlık bir küçülme yaşandığı gözleniyor.
Asya'nın en zengin kadınının serveti eridi
Dünya'nın en zengin ailesinin serveti 11,4 milyar dolar eridi
Zenginlerin serveti 1.4 trilyon dolar eridi
En zengin 10 ismin 6 aylık kaybı 250 milyar dolar
Zenginler için de nakit kraldır