İsrail'de işgal altındaki Doğu Kudüs'ün güneyindeki yasa dışı yerleşim yeri planı için ilk onay verildi.
İsrailli sivil toplum örgütü "Barış Şimdi" tarafından yapılan açıklamada, "İsrail İçişleri Bakanlığına bağlı Bölgesel Planlama ve İnşaat Komitesinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün güneyindeki Filistin mahalleleri Sur Bahir ve Beyt Safafa'nın ortasında yer alan bölgede yaklaşık 1446 konut, Beit Safafa içinde yer alan bölgeye de 473 konutun inşası için ilk onayı verdiği" ifade edildi.
Açıklamada, "Bu yerleşim yeri planları sadece İsrail'in en büyük müttefiki (ABD) ile ilişkilerine zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda İsrail'in çıkarlarının, Kudüs'te barış ve yerleşim ümitlerinin altını oyuyor" denildi.
60 gün içinde üst komite tarafından incelenecek
Bu yerleşim yeri planlarının ocak ayında incelenmek üzere bir üst komiteye gönderildiği ama dün Bölgesel Planlama ve İnşaat Komitesinde tekrar görüşülerek bazı değişikliklerle onaylandığı ve yeniden üst komiteye sunulduğu kaydedildi.
Yeni yerleşim yeri planının 60 gün içinde üst komitede inceleneceği ve eğer buradan onay gelirse yeniden Bölgesel Planlama ve İnşaat Komitesine son onay için geri gönderileceği dile getirildi.
Filistinlilerin etrafı sarılıyor
Barış Şimdi Uzmanı Hagit Ofran, yeni planın bir kısmının etrafı yasa dışı Yahudi yerleşim yerleriyle sarılmış Filistin mahallesi Beyt Safafa'nın genişleyeceği son toprak parçasına inşa edilmesinin planlandığını bildirdi.
Ofran, "1967'den itibaren (Doğu Kudüs'te) Filistinliler için bir tane daha yeni mahalle planı yapılmazken, İsrailliler için 12 mahalle kuruldu. 1967'den bugüne gelen hükümetler, İsrailliler için 57 bin hane inşası amacıyla düğmeye basarken, Filistinliler için sadece 600 hanenin planını yürürlüğe soktu" dedi.
Komite aslında geçen hafta toplanacaktı
İsrail medyasına göre sağ siyasetçi İçişleri Bakanı Ayalet Shaked'in denetimindeki Bölgesel Planlama ve İnşaat Komitesi geçen hafta toplanacaktı. Fakat, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki yasa dışı Yahudi yerleşim yerleri planlarının, ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretinden birkaç gün sonra görüşülmemesi için Başbakan Yair Lapid'in ofisinin, komite oturumunu ertelediği aktarıldı.
Yasa dışı Yahudi yerleşim yerleri birbirine bağlanacak
Planlanan yeni yerleşim yerlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini birbiriyle bağlayacağı ve alanlarını genişleteceği söyleniyor. Buna karşın özellikle Sur Bahir ve Beyt Safafa gibi Filistin mahallelerinin ise birbirleriyle bağının koparılacağı belirtiliyor.
İsrailli ilgili STK'ların raporlarına göre İsrail'in 1967'den itibaren uluslararası hukuka göre işgal altında tuttuğu ve yoğun yasa dışı yerleşim faaliyetleri yürüttüğü Doğu Kudüs'te yaklaşık 230 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.
Yahudi yerleşimci terörü: 2 Filistinli yaralandı
622 Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa'ya girdi
AB'den Filistin'deki yerleşimci şiddetine karşı İsrailli yetkililere çağrı
İsrail güçleri Batı Şeria'da Filistinlilere ait bir evi yıktı
BM: İsrail 2022'de Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 300 evi yıktı
Ürdün Kralı: İsrail'in baskıları Kudüs'teki Hristiyan varlığını etkiliyor