Yazdır

Çalışma hayatımızla birlikte gardıroplarımız da hibritleşiyor

Tarih: 25 Temmuz 2022 - 18:20

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, kıyafet tercihlerine de yansıyor. Çalışanlar ofise tatil kıyafetleri ve spor ayakkabılarla gelmeyi tercih ederken, gardıroplar da hibrit bir yapıya bürünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hibrit çalışma yöntemini izleyen iş yerlerinde artık kot pantolon, tişört ya da bir bluz giyerek ofise gitmek mümkün. Ancak bu durum, yeni bir iş için geçerli olmayabiliyor. İlk izlenim baskısı, varsa yeni ofisin kıyafet kurallarına uyum sağlama gibi göz önünde bulundurulması gereken birçok kriter kıyafet seçiminde belirleyici olabiliyor. Bu da yeni kıyafet seçiminde birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Pandemi sürecinin insanların evlere kapanmasına neden olmasının kıyafet alışverişi yapma alışkanlıklarımızı değiştirmesi de cabası.

Kıyafetleri harmanlamak

Fortune’dan Hillary Hoffower’ın haberine göre, bu zorluklar, yeni bir gardırop için kolları sıvamanıza neden olabilir. Yeni çalışma modelleri ve yeni alışkanlıklara ancak yeni bir gardırop çözüm olabilir. Ancak hayat pahalılığı yeni bir gardırobun yüksek maliyetini karşılayamayabilir. İşte bu noktada, hibrit bir anlayışla daha ekonomik ve doğru tercihler yapmak için doğru kıyafet seçimleri yapmanız gerekebilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pazar araştırma şirketi NPD Group Moda Giyim Direktörü Maria Rugolo, yeni bir anlayışla hazırlanan bu yeni tip gardıroba ‘hibrit gardırop’ adını veriyor. İki hatta üç ayrı gardırop günleri geride kaldı diyen Rugolo, artık iş, oyun veya ev için özel kıyafetlerimiz olmadığını söylüyor. Rugolo, “Amaç, kıyafetleri doğru şekilde harmanlamak” diyor.

Her ortama uyan iş kıyafetleri

Bu, çalışma şekillerinin sürekli değişen doğasıyla alakalı bir durum çünkü bazı şirketler ofiste çalışmaya dönüş yapmışken bazıları uzaktan çalışmanın üretkenlik ve verimlilik anlamında artılarını keşfederek ofis hayatını mümkün olduğu kadar kısaltmaya çalışıyor.

Büyük şirketlerin 2022 yılı Mart ayında ofise geri dönüş yapma çağrıları patlak verdiğinde, ABD merkezli dünyaca ünlü alışveriş uygulaması Liketoknow.it’de yapılan toplam aylık iş kıyafeti aramalarında 2020 yılı Ekim ayına kıyasla yüzde 166’lık bir artış yaşanıyor.

Kısıtlı ekonomik imkanlar

Ancak hibrit çalışma modeline geçiş süreci, çalışma hayatında nasıl bir giyim tarzının geçerli olduğuna yönelik sorgulamaları da beraberinde getirdi. Sosyal medya, pandemi sırasında moda döngülerine hız verirken yüksek enflasyon trendlere ayak uydurmayı zorlaştırdı.

İnsanlar artık hayatlarının farklı bölümlerinde kullanamayacakları kıyafetleri satın almak istemiyor.

Paranın kısıtlı olduğunun altını çizen Rugolo, “İnsanlar artık hayatlarının farklı birçok bölümünde kullanamayacakları kıyafetleri satın almak istemiyorlar” diyor. Gerçekten de birçok kişi, iş kıyafeti kategorisinde yapacağı harcamalarda daha dikkatli olmaya çalışıyor. Bugün artık insanlar, başka sosyal ortamlarda da kullanabilecekleri iş kıyafetleri seçmeye çalışıyor.

Kıyafetlerimizin çalışma şeklimizi yansıtmasını istiyoruz

Liketoknow.it uygulamasında kalem etek ve pantolon gibi daha resmi sayılabilecek iş kıyafetleri siparişlerinin pandemi sırasında düştüğü gözleniyor. NPD araştırmasına göre ise 2020’den önce çalışırken takım elbiseler ve özel dikim kıyafetler gibi resmi iş kıyafetleri giydiğini söyleyen yüzde  10’luk kesimin oranı 2022 yılı içinde yüzde 5’e düşüyor. Bu süreçte, günlük kıyafet olarak kabul edilen kot ve spor kıyafetlerin kullanılma sıklığı ise yüzde 32’den yüzde 40’a yükseliyor.

Rugolo bunu önemli bir değişiklik olarak nitelendiriyor. Rugolo, gündelik spor ayakkabılar ve dökümlü elbiselerin artık ofiste kullanıldığına dikkat çekiyor. Rugolo ayrıca tişörtlerin de artık eskisinden daha popüler olduğunu söylüyor. NPD araştırması da pandemi sırasında sert pantolonlara yönelik nefretin ofise dönülmeye başladıkça kot pantolonlara yönelik bir sevgiye dönüştüğünü gösteriyor.

Rugolo, kot pantolonun, kadınlar için aktif giyim statüsüne yükseldiğini belirtiyor. Haftada beş ila yedi gün kot pantolon giydiğini söyleyen erkeklerin sayısı 2016’da yüzde 36 iken 2022 yılında yüzde 43’e yükseliyor. Özetle gardıroplarımız artık iyice melezleşiyor.

Haftada beş ila yedi gün kot pantolon giydiğini söyleyen erkeklerin sayısı 2016’da yüzde 36 iken 2022 yılında yüzde 43’e yükseliyor.

İş ve özel yaşam arasındaki ayrımın azalması, iş ve özel hayat arasında kıyafetlere kadar yansıyan bir geçirgenlik yaratıyor. Elle Moda Direktörü Véronique Hyland, özellikle Z kuşağı için bunun çok daha geçerli olduğunu söylüyor. Hyland, “Birden fazla işi olan ya da serbest çalışan işlere daha çok güvenen Y ve Z kuşağı için iş kıyafetleri ve oyun kıyafetleri aynı anlama geliyor” diyor.

Demode stiller ve rahatlık arzusunun etkisi

Tüm bunların yanı sıra, modası geçmiş stiller ve rahatlık arzusu hibrit kıyafetleri ana akım haline getirmişe benziyor. Tasarımcılar bile artık ofis dışında da giyilmeye uygun iş kıyafetleri tasarlamaya ve tasarım anlayışlarını yeniden yaratmaya çabalıyor.

Hibrit tasarımları bugün öylesine önemli bir norm haline geldi ki bugünlerde perakendecilerde bile geleneksel iş kıyafetleri bulmak oldukça zor hale geliyor. Çok çabuk şekilde eskiyen bu geleneksel kıyafetlerden edinmek için gerçekten de internet üzerinden epey araştırma yapmanız gerekebiliyor.

Rugolo, hibrit çalışma modellerinin uzun süreli olmasının hibrit bir gardırobu da o kadar kalıcı kılacağını düşünüyor. Çalışanlar ve işverenler ofise dönüş için halat çekme oyunu oynasalar da hibrit model pekala dünyanın yeni gerçekliği olabilir. Rugolo, “Hibrit modelde çalışanlar eğer mutluysa belki de hibrit kıyafetler içinde de bir o kadar mutluyuzdur” diyor.

Sosyalleştikçe kıyafete bir servet ödüyoruz

 

Pandemi sonrası ofis kıyafeti eşofman mı olacak?

 

Hibrit çalışma kalıcı hale geliyor

 

Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor

 

Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir

 

Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/calisma-hayatimizla-birlikte-gardiroplarimiz-da-hibritlesiyor/1676590