Yazdır

Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor

Tarih: 25 Temmuz 2022 - 17:05

Uzaktan çalışma tartışması üçüncü yılına giriyor. Araştırmalar ise ABD ekonomisini uzaktan çalışanların beslediğini gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk, uzaktan çalışanların kaytardığını düşünedursun, New York City ve San Francisco sakinleri beş gün boyunca ofise gidip gelinen zamanlara geri dönüşün artık mümkün olmadığı görüşünde. Patronlar ise hemen hemen tüm çalışanların en azından bazı zamanlarda uzaktan çalışmak istediğini bilmelerine rağmen ofise dönmenin kararlı destekçileri olmayı sürdürüyor. ABD merkezli bulut tabanlı bir iş birliği uygulaması olan Slack tarafından yapılan anket, uzaktan çalışmayı gerçekten sevmeyen 50 yaş üstü yöneticiler ile soğukkanlı genç yöneticiler arasında net bir ayrım olduğunu gözler önüne seriyor.

Ülke ekonomisinin lokomotifi

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, tartışmalar sürerken uzaktan çalışanlar boş durmuyor. Bu sistemin uygulandığı iş yerlerinde, uzaktan çalışanlar patronlarına gerçekten çalıştıklarını ispat etmek için bir saatten fazla süre önemsiz dijital işlerle uğraşabiliyor. Görünen o ki, uzaktan çalışanlar rutinlerine fazladan bir günlük yoğun dijital iş eklemekle kalmıyor, aynı zamanda gerçek işlerini yaptıklarında da daha iyi sonuçlar elde ediyor. Veriler de bunu doğruluyor. Uzaktan çalışanlar, pandemi sürecinin başından bu yana ABD ekonomisinin büyümesini besleyen ana kesim konumunda bulunuyor.

Üretkenlik artıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandeminin ilk zamanlarında ekonomi, üretkenlikte yaşanan gizemli bir artışla birlikte büyüme trendine giriyor. Pandemiden kaynaklı kısa ama ürkütücü durgunluğun ortaya çıkardığı üretkenlik, talebin arzı fazlasıyla aşmasına ve enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine yükselmesine neden olacak şekilde ekonominin aşırı ısınmasına neden oluyor.

Bu noktada 1940’lardaki çalışmalarıyla GSYİH kavramını literatüre sokan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun (NBER) yayınladığı yakın tarihli bir makaleye bakmak faydalı olabilir. Makalede, pandemi dönemindeki olumlu üretkenlik artışının tamamen uzaktan çalışma hizmet endüstrilerinin performansındaki artışla açıklanabileceği belirtiliyor. Makalede, uzaktan çalışma hizmetine geçen işletmelerde üretkenliğin pandeminin başlamasından bu yana yüzde 3,3 oranında arttığı gösteriliyor. Pandemi öncesi dönem, 2010 ve 2019 yılları arası incelendiğinde ise üretkenlikte yüzde 1,1 oranında artış yaşandığın altı çiziliyor.

Finans, sigorta ve bilgi teknolojileri

Bu süreçte, madencilik ve imalat sektörlerinde büyüme yerinde sayıyor. Araştırma, ‘iletişim hizmetleri’ başlığı altında değerlendirdiği ulaşım, yemek ve konaklama gibi yüz yüze iletişime dayanan sektörlerin 2010 ve 2019 yılları arasında yakaladıkları yüzde 0,6’lık büyümeden, pandemi sürecinde yüzde 2,6’lık küçülmeye gittiklerini vurguluyor.

Araştırmanın yazarları arasında bulunan sırasıyla Northwestern ve Princeton Üniversitesi profesörleri Robert Gordon ve Hassan Sayed, pandemi sürecinde uzaktan çalışma sayesinde elde edilen verimlilik artışının, düşük üretkenlik seviyesine sahip sektörler yüzünden yüzde 0,2 oranında kaldığını söylüyor. Uzaktan çalışmanın en çok finans, sigorta ve bilgi teknolojileri sektörlerinde verimlilik artışı sağladığı da araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor

Toparlanma yakın

Geleceğe bakıldığında ise üretkenlikle ilgili endişeler olduğu açık. Ekonomi hızla yavaşlıyor. CEO’lar ve ekonomistler giderek artan resesyon hayaletiyle ilgili uyarılarda bulunuyor. Bazıları resesyonun bu yıl gerçekleşeceğini dahi ifade ediyor.

NBER araştırmacıları ise bir toparlanma bekliyor. Pandemi sonrası ekonominin hala gelişiyor olduğunun altını çizen araştırmacılar, 2020 sonrasını toparlanma dönemi olarak adlandırdıkları bu dönemin ne kadar süreceğinin ise belirsiz olduğunu ancak 2009-2016 yılları arasında yaşanan yedi yıllık toparlanma sürecinden ise çok daha kısa olacağını öngörüyor.

Yüzde 48 uzaktan çalışırken daha verimli

Araştırmacılar ayrıca, uzaktan çalışma hizmetlerinin verimlilik noktasında sağladığı artışın, WFH (Work From Home) Araştırma Projesi’ni yöneten profesörler Nick Bloom, Jose Barrero ve Steven Davis'in aylık bulgularıyla da uyumlu olduğunu belirtiyor.

Buna göre, 2021 yılında WFH tarafından yapılan ankete katılan 30 bin katılımcı, uzaktan çalışmadan kaynaklı sağladıkları üretkenlik artış oranının yüzde 7,1 seviyesinde olduğunu belirtiyor. WFH araştırmasına yanıt veren katılımcıların yüzde 48’i uzaktan ya da evden çalıştıklarında ofiste olduklarından daha üretken olduklarını söylerken, yüzde 21’i ise uzaktan çalışırken yüzde 20 ve üzeri oranda üretken olduklarını ifade ediyor. Ankete katılanların sadece yüzde 14’ü uzaktan çalışma yöntemiyle daha az üretken olduklarını bildiriyor.

Uzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor

 

Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir

 

Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

 

Londra uzaktan çalışmayı sevdi

 

Yenilenebilir enerji sektöründe uzaktan çalışma imkanları büyüyecek

 

10 şirketten 9’u uzaktan çalışmaya olumlu bakıyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ekonomiyi-uzaktan-calisanlar-besliyor/1676576