FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uluslararası havayolu sektörü pandemiden güçlü bir şekilde kurtuluyor. Ancak havalimanlarının bunu tam anlamıyla kusursuz şekilde gerçekleştirebildiğini söylemek epey zor. Uçuş gecikmeleri ve iptallerinin yanı sıra kayıp bagaj oranındaki yüksek artış, tatilcilerin mağdur olmasına neden oluyor.
Fortune’dan Christine Mui’nin haberine göre, ağzına kadar dolu uçaklar, pilot kıtlığı, uçuşlarda yaşanan gecikmeler ve uçuş iptalleri havalimanlarının normali haline geldi. FlightAware’a göre, bu yıl ABD’de şimdiye kadar toplam 130 bin civarı uçuş iptal edildi. Bu rakam geride bıraktığımız 2021 yılının tamamı için toplam 122 bin olarak gerçekleşmişti.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Londra’daki Heathrow Havaalanı, sahipsiz bagajların yığılmasına ve yolcuların saatlerce kuyrukta beklemesine izin verdiği için uzun zaman manşetlerde yer aldı. Bunun üzerine havaalanı, yolcu sayısındaki artışla başa çıkabilmek için yolcu sayısını günde 100 binden fazla olmayacak şekilde sınırlamak zorunda kaldı. Bu sınırlama Ekim ayının sonuna kadar geçerliliğini koruyacak.
FlightAware verileri, Heathrow Havaalanı’nın sahip olduğu kötü şöhretten daha kötüleri olduğunu da gösteriyor. Yine İngiltere’de yer alan Gatwick Havaalanı, tarifeli uçuşların yüzde 41’inden fazlasının zamanında gelmemesiyle gecikmeli uçuşlarda dünyada beşinci sırada yer alıyor.
Gecikmelerin merkezi Avrupa
Uçuşlarda yaşanan aksaklıklardan en çok Avrupa etkileniyor. Avrupa, bu yaz gerçekleşen uçuş gecikmeleri açısından dünyanın en kötü yedi havalimanına ev sahipliği yapıyor. Kanada’da yer alan bir havalimanı ise bu yedi havalimanını da geride bırakmayı başarıyor: Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı. Bu yaz Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı’na uçan yolcular, seyahatlerinin çoğunda yüzde 52,5 gibi büyük bir oranda gecikme yaşadı. Öyle ki Air Canada, Toronto Pearson bağlantılı yolcuların normalde daha uzun gecikmeler yaşaması nedeniyle uçuşlarını ücretsiz olarak değiştirmelerine izin vermek durumunda kaldı.
İptaller en çok Çin ve ABD’de
İptaller söz konusu olduğunda ise bu yaz en sabıkalı ülkeler ABD ve Çin oldu. Shenzhen Bao'an Uluslararası Havalimanı, tarifeli uçuşların yaklaşık yüzde 8’inin iptal edilmesiyle lider konumda bulunuyor. Çin'in Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı ve Chongqing Jiangbei Uluslararası Havalimanı da iptaller söz konusu olduğunda dünyanın en kötü 10 havalimanı arasında yer alıyor.
Kovid ve seyahat kısıtlamaları
FlightAware sözcüsü Kathleen Bangs, pandeminin başlamasıyla birlikte Çin’de istikrarlı şekilde uçuş iptalleri gerçekleştiğini söylüyor. Bangs, bunda Çin’in sıfır kovid politikasının ve seyahat kısıtlamalarının etkisi olduğunu düşünüyor.
İptaller açısından ABD’nin New York City bölgesinde bulunan Newark Liberty Uluslararası Havalimanı ve LaGuardia Havalimanları, yüzde 7’lik uçuş iptal oranıyla ilk üçte yer alıyor. Bangs’e göre bu iptallerin ABD içinde seyahat edenleri etkilemesi çok daha olası.
İşte 26 Mayıs ile 19 Temmuz arasını kapsayan FlightAware verilerine göre, bu yaz yaşanan seyahat kaosunun olağan şüphelisi havalimanları...
En fazla gecikme yaşanan havalimanları
Kanada: Toronto Pearson International Airport - % 52,5
Almanya: Frankfurt Airport - % 45.4
Fransa: Paris Charles de Gaulle Airport - % 43.2
Hollanda: Amsterdam Airport Schiphol - % 41.5
Birleşik Krallık: Gatwick Airport - % 41.1
Birleşik Krallık: Heathrow Airport - % 40.5
Almanya: Munich International Airport - % 40.4
Yunanistan: Athens International Airport - % 37.9
Avustralya: Sydney Airport - % 34.2
ABD: Orlando International Airport - % 33.4
En fazla uçuş iptali yaşanan havalimanları
Çin: Shenzhen Bao'an International Airport - % 7.9
ABD: Newark Liberty International Airport - % 7.4
ABD: LaGuardia Airport - % 7
Kanada: Toronto Pearson International Airport - % 6.5
Endonezya: Soekarno-Hatta International Airport - % 6.2
Avustralya: Sydney Airport - % 5.9
Çin: Guangzhou Baiyun International Airport - % 5.2
ABD: Ronald Reagan Washington National Airport - % 5
Çin: Chongqing Jiangbei International Airport - % 4.6
Hollanda: Amsterdam Airport Schiphol - % 3.9
Avrupa’nın en kötü 10 havalimanı
İnsanlar kolay para kazanmanın yolunu buldu
Almanya’da havacılık krizi devam ediyor
İtalya'da havacılık grevi: Yüzlerce uçuş iptal