Devlet başkanı seçilen Ranil Wickremesinghe, ülkenin eski Su Temini ve Drenaj, Eğitim ve Dışişleri Bakanı olan 73 yaşındaki Gunawardena'yı başbakanlık görevine getirdi.
Wickremesinghe'nin okul arkadaşı olan ve önceki kabinelerde çeşitli bakanlık görevleri üstlenen Gunawardena, parlamentoda düzenlenen yemin töreninin ardından resmen görevine başladı.
Protestoculara gözaltı
Ekonomik ve siyasi krizdeki Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da güvenlik güçleri, ülkedeki hükümet karşıtı protestoların neredeyse merkezi haline gelen alana müdahale etti.
Asker ve polislerden oluşan güvenlik güçleri, devlet başkanlığı sarayı yakınlarında göstericilerin 104 gündür çadırlar kurarak protestolarını sürdürdükleri alana gece saatlerinde otobüs ve kamyonlarla geldi. Alana giden yolları kapatan güvenlik güçleri, protestocuların çadırlarını söktü ve pankartları kaldırdı.
Ne olmuştu?
Sri Lanka'da hükümet karşıtı protestoların ardından ülkeden ayrılan ve 14 Temmuz'da elektronik postayla istifa eden 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ardından 16 Temmuz'da Geçici Devlet Başkanı olan Ranil Wickremesinghe, 18 Temmuz'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
Rajapaksa'dan boşalan devlet başkanlığı koltuğuna gelecek ismi belirlemek üzere parlamentoda 20 Temmuz'da yapılan gizli oylamada, Ranil Wickremesinghe ülkenin en üst kademesindeki koltuğun sahibi olmuştu.
Sri Lanka'nın yeni devlet başkanı belli oldu
Sri Lanka'da milyonlarca kişinin gıda güvenliği yok
Sri Lanka'da geçici devlet başkanı parlamentoda yemin etti
Sri Lankalılar devlet başkanının istifasını kutluyor!
Sri Lanka Devlet Başkanı e-posta ile istifa etti