ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Raytheon Technologies tarafından geliştirilen füzenin ikinci testinin de başarılı geçtiği belirtildi.
Euronews'te yer alan habere göre,söz konusu silah, 'olağanüstü hız' sınırına ulaşıyor, sürekli itiş gücü (tahrik) sağlamak için de atmosferden elde edilen havayı kullanıyor.
Hipersonik füzeler üst atmosferde saatte yaklaşık 6 bin 200 km hızda seyrediyor.
Hipersonik Hava Soluyan Silah Konsepti (HAWC) geliştirme programı, Amerikan Hava Kuvvetleri ile ortaklaşa geliştirilen bir füze programı olan Pentagon'a bağlı İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından yürütülüyor.
ABD'li bir diğer savunma devi Lockheed Martin de HAWC geliştirmek ve Pentagon'la sözleşme imzalamak için bir Raytheon ile rekabet halinde.
Ancak aynı sınıf silahta Lockheed Martin'in tasarladığı füze iki kez test edilmiş, biri başarılı biri de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Hava solunumlu hipersonik silahlar, sürekli ateşleme için atmosferden içine çektiği havayı kullanıyor.
Bu da bu tür hipersonik seyir füzelerin hızı ve manevra kabiliyeti bakımından daha kısa sürelerde etkili saldırılar düzenlenmesine olanak tanıyor.
Ayrıca bu silahların kinetik enerjileri, yüksek patlayıcılar olmadan bile hedefleri etkili bir şekilde yok edebiliyor.
Hızının yanı sıra fırlatıldıktan sonra yörünge değiştirme ve radar tespitinden kaçma yeteneği, hipersonik silahları, küresel teknolojik silahlanma yarışının önemli bir parçası haline getiriyor.
Rusya’dan hipersonik seyir füzesi denemesi
ABD’den hipersonik füze hamlesi