Düşünce kuruluşu Ember’in ilgili raporunda, “İklim perspektifinden bakıldığında, 2023'te Avrupa’nın net ek CO² emisyonları yaklaşık 30 milyon ton olacak ve 2021 CO² emisyonlarının yalnızca %1,3'ünü ve yıllık enerji sektörü emisyonlarının %4'ünü temsil edecek” ifadeleri yer alıyor.
Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda kısa süre önce Rusya'nın gaz akışında daha fazla kesinti olması durumunda kömürden elektrik üretimini artırma planlarını duyurmuşlardı.
Bu planlar, elektrik üretimi için kullanılan gazın, Kasım ayına kadar gereken kapasitenin %90'ına ulaşılmasına yardımcı olmak için esas olarak gaz depolama tesislerinin doldurulmasını sağlamayı amaçlıyor.
Çoğu Almanya’da olmak üzere yaklaşık 14 GW'lık kömürle çalışan santral beklemeye alınırken, bu santrallerin acil durumlarda elektrik üreteceği bildiriliyor.
Raporda, bunun AB'nin 109 GW düzeyindeki mevcut kömür filosuna oranı %12 ve AB'nin 920 GW olan toplam kurulu elektrik üretim kapasitesine oranı ise %1,5 olarak belirtiliyor.
Bu rezerv kömür santrallerinin 2023 yılı boyunca %65'lik bir yük faktörüyle çalıştığı en kötü senaryoda bile, yalnızca 60 TWh kömür yakıtlı elektrik üretebilecekleri anlamına geliyor.
Ember tarafından yapılan analiz, Avrupa genelinde yenilenebilir kaynakların 2030 yılına kadar elektrik üretiminin %69'unu oluşturacağını gösteriyor.
Karbon emisyonlarına hidrojen çözümü
Stoltenberg, NATO'nun ilk emisyon hedefini açıkladı
Emisyonlar azaltıldıktan sonra bile Dünya ısınmaya devam edecek
Karbon bütçesi tükeniyor, emisyonlar hızla düşürülmeli
Türkiye'de sera gazı emisyonu %3,1 arttı