ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz Şubat ayının sonlarında Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ABD ve Batı ülkelerinin dondurduğu Rusya’ya ait mal varlıklarının değerinin 330 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Batılı müttefiklerin Rusya’nın mal varlıklarını izlemekten sorumlu eylem biriminden dün (Çarşamba) yapılan açıklamada, Batı ülkelerinin, Rusların oligarkların sahip olduğu 30 milyar dolarlık mal varlıklarının yanı sıra Rusya Merkez Bankası'nın yurtdışındaki 300 milyar dolarlık mal varlığını dondurduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca yüz milyonlarca dolar değerindeki beş lüks yat ve gayrimenkule el konulduğu kaydedildi.
Söz konusu eylem birimi, geçtiğimiz Mart ayında kuruldu. Birimde ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya, Avustralya, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndan yetkililer yer alıyor. Birim, Rusya’nın mal varlıklarını takip etmeye ve Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin'e yakın Rus oligarkları hedef almaya, Kremlin'e yakın olan oligarklara ağır bir bedel ödetmeye için Batı ülkelerindeki mal varlıklarını dondurmaya, Rusya üzerindeki ekonomik baskıyı artırmaya ve Rusya'yı uluslararası mali sistemden izole etmeye çalışıyor.
ABD Hazine Bakanlığı Salı günü, Rusya’nın savunma sanayisini oluşturan 70'den fazla kurumu ve 29 şahsı hedef alan yeni yaptırımlar yürürlüğe koyduğunu duyurdu. Ayrıca Rusya'dan ABD’ye altın ithalatına bir yasak getirildi. Altın ihracatından elde edilen gelir, Rusya hükümeti için ikinci en büyük mali kaynağı oluşturuyor.
Son yaptırım paketi Rusya’nın askeri, otomobil, savunma ve havacılık endüstrilerinde faaliyet gösteren büyük bir şirket ve devlete ait olan Rostec'i hedef aldı. Rusya'nın yerli savunma sanayinin bir numarası olan şirketin yönetim şemsiyesi altında çeşitli sektörlerde 800'den fazla kuruluş yer alıyor. Yaptırımlar ayrıca Rostec’in havacılık sanayisini hedef aldı. Rusya'nın Ukrayna'daki hedefleri vurmak için kullandığı uzun menzilli füzelerin ve bombardıman uçaklarının üretiminde uzman bir şirket olan Tupolev, Rusya ordusu için savaş uçakları üreten Irkut ve Be-200 amfibi uçaklar ve A-50E radar erken uyarı uçakları üreten ve bir Rus havacılık araştırma enstitüsü olan Taganrog Havacılık Bilimsel ve Teknik Kompleksi yaptırımların kapsamına girdi. Yaptırımlar, Rusya ordusuna hizmet eden çok sayıda sanayi, nakliye, depolama, ticari ve tedarik hizmeti veren şirketi de kapsadı.
ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu savunma birimlerine yaptırım uygulanmasının, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hava saldırılarını sürdürme kabiliyetini ve Rusya ordusunun uçak satın alma, bakım ve değişiklik yaptırma gibi imkanlarını zayıflatmayı amaçladığını belirtti. Bakanlık, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FBS) üst düzey yetkililerini de yaptırım uygulanan kişiler listesine dahil etti. Bu kişiler arasında Rusya'nın savunma sanayilerini desteklediği ve Rusya’nın savunma sanayisinde kullanılmak üzere ABD, Japonya ve Avrupa’dan malzeme satın almak için gizli bir tedarik ağı oluşturduğu gerekçesiyle yaptırım uygulanan Alexander Aleksandrovich Kokorev’in adı öne çıktı. Ayrıca, Ukrayna’ya savaşçı toplamak, konuşlandırmak ve istihbarat toplamak için çalışan 14 bin savaş gazisinden oluşan bir Rus sosyal örgütü olan Donbas Gönüllüleri Birliği (UDV) de yaptırımlar listesinde yer aldı. UDV’nin 16 yetkilisinin adı yaptırım listesine dahil edildi.
ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmak için Belarus'a ihracatı konusunda dikkatli olunması tavsiye edilirken finans kurumlarına ve özel sektöre, Rusya’nın savaşını sürdürmesini destekleyecek hayati öneme sahip ürünlere ve teknolojiye erişiminin engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.
Açıklamaya göre bu yeni yaptırımların Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında kullanılan silahları ve teknolojiyi geliştirme ve dağıtma kabiliyetine darbe vurdu. Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 üyelerinin taahhütlerinin, Rusya'nın ordu için kritik öneme sahip teknolojilere erişimini engellediğini söyledi. Yellen, Rusya’nın savunma sanayisini hedef almanın, Putin'in savaş kabiliyetlerini azaltacağını ve Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı daha fazla engelleyeceği değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da insan hakları ihlallerine ve uluslararası insancıl hukuka yönelik ihlallere karışmakla suçladığı FSB dahil olmak üzere 45 kuruluş ve 29 kişiye yaptırım uygulandığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı ayrıca Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve siyasi bağımsızlığını tehdit ettiğine ya da ihlal ettiğine inanılan yetkililere vize kısıtlamaları getirildiğini de bildirdi. Yaptırımlar, Rusya muhalefetinin bastırılmasına karışan 500'den fazla Rus askeri ve devlet yetkilisini kapsıyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yaptırımların Rus askeri birliklerini ve Ukrayna'daki insan hakları ihlallerine veya uluslararası insancıl hukuk ihlallerine karışan FSB'yi kapsadığı belirtildi.