Türkiye'de 1991-2020 arasını kapsayan uzun yıllar ilkbahar mevsimi (mart, nisan, mayıs) yağış ortalaması 171,4 milimetre olarak ölçüldü. Bu yılın ilkbaharında 143,6 milimetre, geçen yıl ilkbahar mevsiminde 131,3 milimetre yağış düştü.
Buna göre ülkede ilkbahar yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 16 azaldı, geçen yılın aynı dönemine oranla ise yüzde 9 arttı.
İlkbahar yağışları iki yıldır normalin altında
Yıllara göre ilkbahar mevsimi yağışları son iki yıldır normalin altında kaldı. Son 30 yıl yağışları dikkate alındığında en kurak ilkbahar mevsimi 2008'de yaşandı.
En çok yağış Trabzon'da
Bu yıl ilkbaharda, iller içinde en fazla yağış 335 milimetre ile Trabzon'a, en az yağış 63 milimetre ile İzmir'e düştü.
Güneydoğu Anadolu normal oranda yağış alırken sadece Karadeniz Bölgesi'nde artış görüldü. En fazla düşüş yüzde 49 ile Ege, yüzde 36 ile Marmara bölgelerinde yaşandı. Her iki bölge de son 30 yılın en düşük ilkbahar yağışını aldı.
Yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 6 arttı
Karadeniz, ilkbaharda 189,5 milimetre yağış aldı. Yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 6 artarken geçen yılın aynı dönem yağışları civarında gerçekleşti. 2022 ilkbahar mevsimi yağışları, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon çevrelerinde yüzde 40'tan fazla artış gösterdi.
Ege Bölgesi'nin tamamına yakınında, Antalya'nın batısı, Ankara, Eskişehir, Mersin ve Sivas çevrelerinde ise yüzde 40'tan fazla azalma kaydedilirken azalma oranı İzmir ve Manisa çevrelerinde yüzde 60'ların üzerine çıktı.
Mayısta yağışlar yüzde 100'den fazla artış gösterdi
Marmara Bölgesi'nde martta yağışlar yüzde 44 azaldı
İklim değişikliği yağışlarda ciddi artışa neden oluyor
Küresel ısınmaya rağmen Antarktika'dan bu kez iyi haber!