Indian Express’in aktardığına göre görüşme sonrası, Sri Lankalıların sağlık hizmetlerini ve günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak adına Dünya Gıda Programı'na (WFP) 22 milyon dolarlık yardım sağlanacağı açıklandı. Bunun yanı sıra, ülkenin kalkınmasına destek olmak için 23 milyon dolar yardım yapılacağı bildirildi.
Desteğin, yakın zamanda Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına sağlanan 5 milyon dolara ek olduğu belirtildi.
Özellikle ülkedeki ihtiyaç sahiplerinin korunması gerektiği söylenilen açıklamada, sağlık hizmetlerinin ve ekonominin düzeltilmesinin destekleneceği ifade edildi.
Sri Lanka'da neler oluyor?
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede, halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda gösterileri yoğunlaştırmıştı. 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, Başbakan'ın istifası nedeniyle kabine de feshedilmişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, 12 Mayıs'ta Ranil Wickremesinghe'yi başbakan atamıştı. Wickremesinghe, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapmıştı.
8 kişi öldü, 250 kişi yaralandı
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı.
Halk halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları yüzünden zor günler geçiriyor.
Sri Lanka'da büyük elektrik kesintileri yaşanıyor
Sri Lanka'da vergi düzenlemeleri yapılacak
Hindistan'dan Sri Lanka'ya 15 bin litre gaz yağı desteği
Hindistan'dan Sri Lanka’ya 40 bin ton akaryakıt desteği