FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Süresiz bir dış ekonomik baskıyla karşı karşıya olan Rusya’da, ekonominin eski şaşaalı günlerine dönmesi zor görünüyor. Bu durumun oluşmasında elbette asıl sebep Ukrayna Savaşı.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rus ekonomisinin Ukrayna’ya asker göndermeden önceki haline dönmesi noktasında oldukça karamsar. Associated Press’ten ByIrina Titova and Jim Heintz’ın haberine göre, Nabiullina, ülke ekonomisinin süresiz bir dış baskıyla karşı karşıya kalmanın altından kalkmasının uzun zaman alacağını söylüyor.
Yüzlerce yabancı şirket Rusya’dan çekildi
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda konuşan Nabiullina, Rus ekonomisinin eskisi gibi olamayacağının herkes için açık bir gerçek olduğunu söyledi. Yatırımcılara yönelik yaptığı konuşmada Nabiullina, dış koşulların, sonsuza kadar sürecek olmasa da uzun süredir oldukça değiştiğinin altını çizdi.
Rus ekonomisi, Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyonla birlikte uluslararası alanda büyük ekonomik baskılarla karşılaştı. Büyük bankaların uluslararası ödeme sistemi olan SWIFT’ten çıkarılması ve Batı ülkelerinin uçuş yasakları dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlara maruz kalan Rusya’da yüzlerce yabancı şirket faaliyetlerini askıya aldı ya da tamamen çekildi. Yaşananların sonuçları ise hem tam olarak değerlendirilebilmiş değil.
Rusya GSYİH’nın bu yıl yüzde 7,8 düşeceği tahmin ediliyor.
Yüzde 7,8 düşüş
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maxim Reshetnikov da aynı oturumda yaptığı konuşmada, Rusya’nın GSYİH’nın bu yıl tahmini olarak yüzde 7,8 düşeceğini ancak geçen ay itibariyle bir iyileşme dalgası hissettiklerini belirtti.
Bu süreçte pek çok Rus yetkili, Rus şirketlerinin devreye girip yaptırımları yumuşatmayı ya da savuşturmayı başarabileceğini düşünse de umulduğu gibi olmadı. Bu çabalara hükümet fonu aracılığıyla destek verilebilirdi ancak Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’a göre bu tür önlemlerin daima aşırıya kaçma riski bulunuyor. Siluanov, daha fazla kaynak bulunması ve daha fazla yatırım yapılması gerektiği gibi bütçe ilacı niteliğindeki önerilerin uyuşturucuya dönüşmemesi gerektiğini söyledi.
Rusya için ihracatın hep Rusların doğasında olan bir değer olduğuna inanıldı ancak üretimin önemli bir bölümünün artık iç pazara yönelik olarak yapılması gerektiği yeniden düşünülmeli.
İç pazara yönelik üretim zamanı
Ukrayna Savaşı’nın ilk haftalarında ruble yüzde 50 oranında değer kaybederken Rusya bunun önüne geçmek için önemli tedbirler aldı. Bu önlemlerin işe yaramasıyla yıllardır görülmemiş şekilde değerlenen ruble, Rus ihracatını daha pahalı hale getirdi. Bu süreçte pek çok ülke de Rus petrol ve doğal gazına olan bağımlılıklarını azaltmak için harekete geçti.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina ise Rusya’ya genel olarak ihracata verdiği önemli yerli üretim lehine düşürmesi çağrısında bulundu. Nabiullina, “Rusya için ihracatın hep Rusların doğasında olan bir değer olduğuna inanıldı ancak üretimin önemli bir bölümünün artık daha fazla imalata ve yaratıcılığa dayalı ürünlerle iç pazara yönelik olarak yapılması gerektiğini yeniden düşünmeliyiz” şeklinde konuştu.
Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı
Rusya MB Başkanı Nabiullina: Sermaye kontrollerinin çoğuna son verilmeli