Ukrayna'da yüzlerce mültecinin aylardır kaldığı sığınaklar, yoğun bombardıman ve topçu sistemleri saldırılarının altındaki Lisiçansk halkı için umut kapısı. Kentte Ukrayna güvenlik güçlerinin temsilcileri ve yoğun hava saldırılarının yaşandığı bölgeye girmeye cesaret eden gönüllülerin yardımlarıyla faaliyetini sürdüren bir okul binasının altındaki çok sayıda sivili barındıran sığınaktaki yaşam ağır şartlarda sürüyor.
'Kızım ile damadım orada kaldı, ulaşamıyorum'
Kalacak güvenli bir yeri olmadığı için mart başından itibaren sığınakta kalan Ala Velelyuk (80), Lisiçansk'a çok yakındaki ve şimdi bir şehir savaşının sürdüğü Severodonetsk'te yaşadığını ifade etti. Severodonetsk'teki kızı ve damadının yaşadıkları evi terk etmek istemediklerini ve ev deposuna sığındıklarını aktaran Velelyuk, şunları söyledi:
Kızım ile damadım orada kaldı. Onların ne durumda olduğunu bile bilemiyorum. Kendilerine ulaşamıyorum. Telefon bağlantısı yok. Onlar da benim hakkımda hiçbir şey bilmiyor.
1 Mart'tan beri gaz ve elektrik yok
Velelyuk, Severodonetsk'te 1 Mart'tan beri gaz ve elektriğin kesildiğini, belli bir süre oradaki sığınaklarda da kaldığını, insani yardımların şehre daha zor bir şekilde ulaştığı için 3 ay önce Lisiçansk'a tahliye edildiğini aktardı.
Genelde tüm vaktini sığınakta geçirdiğini kaydeden Velelyuk, "Burada yapacak bir şeyim yok. Tüm gün oturuyorum. Dışarda sürekli patlamalar var ama durum sakinleştiği zaman bazen temiz hava almaya çıkıyoruz. Patlama seslerini sık sık duyuyoruz, bugün daha yoğun patlamalar var" dedi.
'Burada da tehlike hissediyoruz'
Velelyuk, sokaklarda yaşananların sığınakta biraz daha hafif hissedildiğini belirterek, "Burada da tehlike hissediyoruz. Gelecekte ne olacağını bilemiyoruz" ifadesini kullandı.
Kocasını erken yaşta kaybettiğini, kendisinin ise yaşlı olduğu ve imkanı olmadığı için daha güvenli bölgelere gidemediğini aktaran Velelyuk, "Sadece bizim odamızda 40'a yakın kişiyiz. Diğer odalarda da siviller bulunuyor. Burası soğuk, çocuklar da var. Umarım savaş yakında biter" diye konuştu.
'Artık hep buradayız'
Şubat sonundan bu yana sığınakta kalan ve soyadını vermek istemeyen Lyuba (70) adlı kadın ise ailesinin kalan kısmının Luhansk'ın diğer ilçesinde bulunduğunu ama kendisinin oraya kadar gidecek zaman bulamadığını söyledi. Lyuba, şunları kaydetti:
Evde daha elektrik, gaz ve su varken sığınaktan kalkıp evime yemek yapmaya gidiyordum. Hiç olmazsa günde bir kez sıcak yemek hazırlamak mümkündü. Yemeği buraya getiriyordum.
Bir aydan fazla süredir artık kentte gaz, su ve elektriğin olmadığı bilgisini paylaşan Lyuba, "Artık hep buradayız. Burada bize gönüllü vatandaşlar destek veriyor" dedi.
Çoğu yaşlı ve hasta
Lyuba, sığınakta günlük hayatın zor şartlarda sürdüğünü kaydederek, "Burada durum ağır. İnsanlar tabii ki zor durumda çünkü çoğu yaşlı ve hasta. Bazı insanlar bize gelip neden daha güvenli yerlere gitmediğimizi soruyorlar. İmkanım olmadığı için burada kaldım. Sadece emekli maaşım var" dedi.
Sığınaktakilerin çoğunun kendisi gibi savaşın başından beri buraya sığındığını belirten Lyuba, "Bazıları gitti ve onların yerine diğer vatandaşlar geldi. Topçu sistemlerinin saldırıları sonucu evleri yıkılan birçok insan buraya geldi. Kentin diğer ilçelerinden de gelenler var" şeklinde konuştu.
'Buraya da bomba attılar'
Lyuba, bölgedeki yoğun hava saldırısı sonucu sığınağın üstündeki binanın da hasar gördüğünü dile getirerek, "Buraya da bomba attılar. Binanın avlusunda patlayan bombanın parçaları binaya hasar verdi. Camlar kırıldı" ifadesini kullandı.
Biz kızının Rusya'da yaşadığını söyleyen Lyuba, telefon bağlantısı olmadığı için aile üyeleriyle uzun süredir görüşemediğini aktardı.
Savaştan kaçan Ukraynalılar İngiltere'de evsiz kaldı
ABD'den Rusya'ya çağrı: Ukrayna tahılını "silah" olarak kullanma
Rusya: Ukrayna’ya ait 204 uçak ve 131 helikopter imha edildi
Almanya'dan Ukrayna'ya çok namlulu roket atar sistemi
Pentagon, Ukrayna'ya verilecek askeri yardımın detaylarını açıkladı
Rusya: Ukrayna Severodonetsk'te insani yardım operasyonunu engelledi