FİNANSGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en pahalı metropolleri artan fiyatlar nedeniyle daha da pahalı hale geldi. Artan fiyatlar listenin değişmesine neden oldu.
Bank Julius Baer tarafından Çarşamba günü yayınlanan üçüncü Küresel Zenginlik ve Yaşam Tarzı Raporuna göre, hiçbir yerde lüks bir yaşam Asya'daki kadar pahalıya mal olmaz. En pahalı beş metropolden dördü Asya'da. Dünyanın mutlak en pahalı şehri Şanghay. Onları sekizinci sıradan ikinci sıraya yükselen Londra izliyor. Bu arada İngiltere’de yüzde 10’a yaklaşan enflasyon tarihi zirvesine ulaştı.
TURİZM EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖR
Rapora göre, Zürih dünyanın en pahalı metropolleri arasında altıncı sıradan yedinci sıraya geriledi. Bir Avrupa karşılaştırmasında, Limmat'taki şehir hala Londra ve Monaco'nun arkasında üçüncü sırada yer alıyor. İncelenen 24 şehrin tamamında, süper zenginler için daha yüksek yaşam standardının maliyeti keskin bir şekilde arttı.
Pandemi, yükselen enflasyon ve jeopolitik gerilimler başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada fiyatları yukarı itti. İncelenen 20 mal ve hizmetin üçte ikisi, geçen yıla göre ortalama yüzde 7,46 oranında arttı. Daha önce artış hızı yüzde 1’i geçmiyordu.
Endekse göre, Avrupa'daki turizm sektörü en çok etkilenen sektör. Burada uçuşlar genellikle diğer bölgelere göre daha pahalı ve Londra'daki otel süitlerinin fiyatı dünya ortalamasından yüzde 162 daha yüksek.
EN UCUZ BÖLGELER
Zürih'te en çok bisiklet, "teknoloji paketi" ve business class uçuş fiyatları arttı. Avukatlar ve ev sahipliği de bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 10 daha pahalı. Öte yandan otomobil, mücevher ve şarap fiyatları düştü.
En pahalı bölge olan Asya'da, arabalar alışveriş sepetindeki en pahalı tek ürün oldu.
Dünyanın en uygun fiyatlı bölgesi, özellikle arabaların ve konut gayrimenkullerinin başka yerlerden çok daha ucuz olduğu Amerika kıtası olmaya devam ediyor. En uygun fiyatlı şehir, konutların küresel ortalamadan neredeyse yüzde 60 daha ucuz olduğu New Mumbai. Dev Hint şehri böylece Johannesburg'u ucuz bir şehir olarak yerinden etti.