Avrupa Konseyi Kadınlara Yönelik Şiddete ve Aile İçi Şiddete Karşı Eylem Uzmanları Grubu, İstanbul Sözleşmesine taraf ülkelerin, çocuklar ve aile içi şiddet mağdurları için gerekli koruma tedbirleri almadığını ve yetersiz kaldığını bildirdi.
Aile içi şiddet mağdurlarına ve çocukların velayeti ve ziyaretine yönelik alınan kararlara ilişkin 26, 31 ve 45. maddelerin uygulanmasındaki güçlü ve zayıf yönlerin aktarıldığı rapor, anlaşmaya taraf tüm devletlerin olumlu adımlar atmasına rağmen, uygulamadaki tutarsızlıkların kat edilecek uzun bir mesafe olduğunu gösterdiği söylendi.
Şiddet göre kadınlar çocukları ile tehdit ediliyorr
Raporda, istismarcılarını terk eden aile içi şiddet mağduru kadınların, sıklıkla çocuklarına zarar verileceği tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarına işaret edildi.
“Avrupa çapında medyada düzenli olarak hem kadın hem de çocuk mağdurlara yönelik cinayet oranı endişe verici” ifadesi yer alan raporda, aile içi şiddete tanık olan çocukların zarara uğradığı ve birinci derecede mağdur olduğu konusunda sözleşmeye taraf devletlere yükümlülüklerini hatırlattı.
Avrupa'da birçok ülke aile içi şiddet mağduru çocuklara destekte yetersiz
Raporda, Finlandiya, İsveç, Portekiz, Hollanda, Sırbistan ve Avusturya'nın aralarında olduğu Avrupa'daki çok sayıda ülkede aile içi şiddet tanığı ve mağduru çocuklara yönelik kısıtlı destek verildiğine dikkat çekildi.
Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya gibi ülkelerde aile içi şiddet muhatabı çocukların "velayet ve erişim" hakları belirlenirken mahkemelerde "çocukların yüksek menfaatleri göz önünde bulundurulmadan" kararlar alındığı kaydedilen raporda, Fransa ve Andora dahil bazı ülkelerin ebeveynlerin aile içi şiddete maruz kalan çocuklarını ziyaretlerinde çocuklar açısından yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı aktarıldı.
Raporda İtalya, Hollanda, İspanya, Karadağ'da söz konusu çocukları korumada tam olmasa da dikkate değer önlemler alındığı belirtildi.
Hollanda'da her 5 gençten 1'i aile içi şiddet mağduru
Fransa’da aile içi şiddette artış
Çin'de eş adaylarının aile içi şiddet geçmişi görülebilecek
Aile içi şiddete ultraviyole ışıkla önlem