FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Elon Musk ile Twitter arasında gerçekleşen görüşmeler bir savaş halini aldı. Son olarak, Twitter’ın sahte hesaplarla ilgili endişelerini gidermemesi halinde 13 milyar dolarlık borç finansmanının risk altında olabileceğini öne süren Musk, bu durumun anlaşmanın bozulmasına makul bir zemin hazırlayacağını belirtti. Anlaşma üzerinde çalışan ve finansal anlamda destek sağlamayı taahhüt eden Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co., Bank of America, Barclays ve Allen & Co. gibi kreditörlere ödeme yapılması gereken tarih ise yaklaşıyor. ABD’li finansal veri şirketi Refinitiv’e göre, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde kreditörlerin elde etmeyi bekledikleri getiri toplam 191,5 milyon doları buluyor.
80 milyon dolar yerine 15 milyon dolar
Bu tutarın büyük bir bölümünün satın almanın gerçekleşmesine bağlı olması ise kredi sağlayıcıları düşündürüyor. Financialtimes.com’dan Joshua Franklin’in haberine göre, anlaşmanın iptal edilmesi halinde Goldman Sachs, anlaşma gerçekleştiğinde elde edeceği 80 milyon dolar yerine, bu rakamın sadece yüzde 18,75’i anlamına gelen 15 milyon dolar kazanacakken, JPMorgan’ın payına ise 53 milyon dolar yerine sadece 5 milyon dolar düşecek.
İyimserliğini koruyan kreditör bankalar, yatırımcılarına anlaşmanın yakın olduğunu fısıldıyor.
Bankalar iyimserliğini koruyor
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Elon Musk’ın Twitter’ı satın almak için başlattığı süreç, Wall Street bankaları için hayal kırıklığıyla geçen bir yılın en parlak anlaşması olma özelliği taşıması bakımından da büyük önem taşıyor. Rekor yükselişle geçen 2021 yılının ardından yavaşlayan bankacılık sektörü için büyük anlam ifade eden bu anlaşma hakkında hala iyimserliğini koruyan kreditör bankalar, yatırımcılarına anlaşmanın yakın olduğunu fısıldıyor.
Dev şirketlerin potansiyel bir resesyondan endişe etmesi ve Rusya ile Ukrayna arasında geçen savaşın yarattığı belirsizlik ise küresel yatırım bankacılığı gelirlerinin bu yıl yaklaşık 46 milyar dolara düşmesine neden oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 70,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Refinitiv’in verilerine göre bu rakam, 2016 yılından beri elde edilen en düşük getiri seviyesi olarak öne çıkıyor.
Marj kredisi sonrası düşmüştü
Kreditör bankaların Twitter anlaşmasından elde etmeyi planladıkları getiri, Musk’ın anlaşma öncesinde bir marj kredisi kullanmaya karar vermesiyle zaten azalmıştı. Bu doğrultuda Tesla hisselerinin bir kısmına karşılık olarak bankalardan 12,5 milyar dolar kredi taahhüdü alan Musk, ardından bu anlaşmayı bozmuş ve marj kredisini tamamen rafa kaldırmasa da miktarı 6,25 milyar dolara düşürmüştü.
Anlaşmanın geleceği belirsizliğini korurken Musk’ın olası bir anlaşmayı bozma kararına kreditör bankaların destek verip vermeyeceği de merak konusu.
Twitter, Elon Musk'ın veri talebini kabul etmeye hazırlanıyor
Elon Musk'tan Twitter'a 'spam' suçlaması