FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre Londralılar, siyasetçiler, patronlar ve medya ne derse desin geleceğin hibrit çalışma modelinde olduğunu düşünüyor. King's College London Politika Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, Londralıların evden çalışmanın keyfini çıkardığını kanıtlıyor. Çalışanlara göre, pandemi öncesi beş günlük ofis hayatına geri dönmek artık sürdürülebilir değil.
Yüzde 80, evden çalışmaktan memnun
King’s College London tarafından Çarşamba günü yayınlanan raporda, haftada en az bir kez uzaktan çalışan kişilerin yüzde 80’i bu durumdan oldukça memnun. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu memnuniyetin altında yeni düzende çalışanların hayatlarını daha kolay düzenleyebilmeleri ve işe gidip gelme külfetinden kurtulmaları yatıyor. Ankete katılanların üçte ikisi ise yeni dönemin ev ve aile düzenlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olduğunu belirtiyor.
King’s College London adına şehir dışında yaşayan ve iş yerine gitmek için seyahat eden 2015 kişiyle yapılan anket, değişen çalışma modellerinin etkisine odaklanması bakımından bir ilk olma özelliği taşıyor. Bloomberg’den Damian Shepherd ve Jo Constantz’ın haberine göre, araştırma bulguları, pandemi etkisinin azaldığı süreçte dünya genelinde haftada en az bir kez evden çalışan beyaz yakalı çalışanların deneyimlerini destekliyor.
Siyaset ve medya evden çalışmanın daha az çalışmak olup olmadığını tartışıyor ancak insanların büyük çoğunluğu siyasi görüşleri, yaşları, cinsiyetleri ya da statüleri ne olursa olsun bu görüşe katılmıyor.
Hibrit mutluluk
Araştırmanın sonuçlarına göre Londralılar, haftanın bir ya da iki günü evden çalışmanın yaşam kalitesini artırdığını söylüyor. King’s College London’da Kamu Yönetimi Profesörü olan Mark Kleinman, “Siyaset ve medya evden çalışmanın daha az çalışmak olup olmadığını tartışıyor ancak insanların büyük çoğunluğu siyasi görüşleri, yaşları, cinsiyetleri ya da statüleri ne olursa olsun bu görüşe katılmıyor” diyor.
Anket sonuçlarına detaylı bakıldığında, katılımcıların beşte üçü ofise daha sık gelmek zorunda kalmaları halinde bundan hoşnut olmayacaklarını söylüyor. İlginç olan ise bu kişilerin ofislerinde çalışırken kendilerini hala iyi hissediyor olmaları. Evden çalışmanın en büyük artıları arasında işe gidip gelmek zorunda kalmamak, eve ve aileye dair sorumlulukları daha kolay yönetmek ve hayatının kontrolünü kendi elinde tutuyor olma duygusu önde geliyor.
Yöneticiler ve genç nesiller arasında kopukluk
Londra’da pandemi öncesine kıyasla artık çok daha fazla sayıda kişi uzaktan çalışıyor. Ancak yeni dönemde her şey de olumlu seyretmiyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu uzaktan çalışmayı teşvik eden yeni düzenlemelerin gençlerin kariyerleri üzerinde olumsuz etki yarattığı noktasında hemfikir. Anket sonuçlarına göre ortaya çıkan bir başka ilginç sonuç ise çalışanların sadece yüzde 27’sinin, patronlarının kendilerini evden çalışmaya teşvik ettiğini söylemesi; oysa ankete katılanların yüzde 50’si, üst düzey yöneticilerin düzenli olarak evden çalıştığı görüşünde. Bu durum, bugünün üst düzey yöneticileriyle genç nesiller arasında belirgin bir kopukluk olduğunu ispatlıyor.
Evden çalışmaya yönelik bu eğilim, Londralıların ofislerinden hoşlanmadıkları anlamına ise gelmiyor. Rapora göre, çalışanların yüzde 60’tan fazlası ofiste kendilerini iyi hissettiklerini söylerken sadece yüzde 15’i ofiste olmaktan hoşlanmadığını belirtiyor.