OECD bugün yayınladığı "Ekonomik Görünüm" raporunda, Türkiye için 2022 yılı GSYH büyüme tahmini yüzde 3,3'ten yüzde 3,7'ye çıkarıldı. 2023 yılı için tahmin ise yüzde 3,9'dan yüzde 3,0'e indirildi.
Değerlendirmede, 2021 yılındaki güçlü toparlanmanın ardından büyümenin, projeksiyon döneminde ılımlı kalacağı ifade edildi. OECD, "Çok yüksek enflasyon ve azalan tüketici güveni, tüketici harcamalarını sınırlayacaktır. Yatırımlar, jeopolitik faktörler ve finansal koşullardaki belirsizlik nedeniyle geri tutulacak. " değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek emtia ve gıda fiyatları ile birlikte destekleyici para politikasının tüketici enflasyonunu 2022'de ortalama yüzde 70'in üzerinde tutacağını belirten OECD, ortalama enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü sert bir revizyona gitti. Buna göre, bu yıl için ortalama tüketici fiyatları tahmini yüzde 23,9'dan yüzde 72,0'ye, 2023 yılı tahmini yüzde 21,7'den yüzde 38,9'a çıkarıldı.
Manşet enflasyona paralel olarak çekirdek enflasyon tahminlerinde de artış görüldü. 2022 yılı için gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları beklentisi yüzde 21,6'dan yüzde 58,9'a, 2023 yılı için yüzde 21,4'ten yüzde 38,0'e geldi.
OECD, 2022 yılı için işsizlik oranı beklentisini yüzde 12,5'ten yüzde 11,8'e, 2023 yılı için yüzde 12,6'dan yüzde 11,8'e çekti.
Cari denge/GSYH için tahmin bu yıl yüzde -1,7'den yüzde -4,8'e, gelecek yıl yüzde -1,6'dan yüzde -4,4'e revize edildi.
OECD, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının(TCMB) bağımsızlığının güçlendirilmesi ve para politikasının sıkılaştırılmasının, toparlanmanın anahtarı olacağı yönünde görüş belirtti.
Kurum, maliye politikalarının önümüzdeki dönemde destekleyici kalmasının beklendiğine işaret etti.
Petrol ve gaz ithalatına olan yoğun bağımlılığı göz önüne alındığında, Türkiye'nin tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeye ve enerji verimliliğini artırmaya devam etmesi gerektiği görüşüne yer verildi.
OECD'nin Türkiye İçin Makroekonomik Tahminleri
Global büyüme beklentisini %3,0'e indirdi
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Dünya'nın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı nedeniyle ağır bir bedel ödemeye hazırlandığını düşünüyor.
OECD'nin raporuna göre, büyümenin ne ölçüde daha düşük ve enflasyonun daha yüksek olacağı, savaşın nasıl geliştiğine bağlı olacak. OECD, "Bundan en yoksulların en çok etkileneceği açıktır. Bu savaşın bedeli yüksek ve paylaşılması gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.
OECD, küresel ekonominin keskin bir şekilde zayıflayacağı tahmininde bulundu. 2022'de global büyüme bir önceki tahmin olan yüzde 4,5'ten yüzde 3,0'e çekildi. 2023 tahmini ise yüzde 3,2'den yüzde 2,8'e indirildi.
Enflasyon projeksiyonlarının OECD ülkelerinde 2022 yılı için yaklaşık yüzde 9 olduğuna işaret eden OECD, bunun bir önceki tahminin yaklaşık iki katı olduğunu belirtti. "Dünya genelinde yüksek enflasyon, hanehalklarının gerçek harcanabilir gelirini ve yaşam standartlarını aşındırıyor ve karşılığında tüketimin düşmesine neden oluyor. Belirsizlik, ticari yatırımları caydırıyor ve arzı kısıtlamakla tehdit ediyor." şeklinde görüş belirtti.
Çin'in "Sıfır Covid Politikası" uygulamaya devam etmesinin büyümesini düşürdüğünü ve küresel tedarik zincirini bozduğuna işaret eden Kurum, bunun küresel görünüme zarar verdiğine dikkat çekti.
OECD, "Risklerin aşağı yönlü olmasıyla savaşın bedeli daha da yüksek olabilir. Bu arada, insani, ekonomik ve sosyal sonuçları en aza indirmeliyiz. İlk aciliyet bir gıda krizinden kaçınmaktır. Bugün dünya herkesi besleyecek kadar tahıl üretiyor, ancak fiyatlar çok yüksek ve risk bu üretimin en çok ihtiyacı olanlara ulaşamaması. Küresel gıdanın tüketicilere uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak için işbirliğine ihtiyaç var. " değerlendirmesinde bulundu.
OECD, bu yıl için büyüme beklentisini ABD için yüzde 3,7'den yüzde 2,5'e, Euro Bölgesi için yüzde 4,2'den yüzde 2,6'ya, Çin için yüzde 5,1'den yüzde 4,4'e, Almanya için yüzde 4,1'den yüzde 1,9'a çekti.
Küresel büyümeye stagflasyon riski freni
Dünya Bankası Türkiye büyüme tahminini güncelledi
JP Morgan, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti