Yazdır

Rusların borç yükü tarihi zirvede

Tarih: 06 Haziran 2022 - 08:47

Pandemi sonrası başlayan Ukrayna işgali ve Batı’nın yaptırımları Rus ekonomisini zorluyor. Tüketici kredisi geri ödemelerinde sıkıntılar büyüyor.

Rusya Merkez Bankası, hazırladığı Finansal İstikrar Raporu’nda Rusların borç yükünün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 10,6’ya yükselerek tarihi rekor seviyelere yükseldiğin kaydetti.

2021 yılının ilk yarısında nüfusun borç yükünün yüzde 10,2 olduğu hatırlatılan raporda, 2022’nin ilk çeyreğinde ise yüzde 10,6 ile tarihsel maksimuma çıktığı belirtilirken, “Krizin başlangıcında perakende kredi piyasası makro düzeyde en yüksek hane halkı borç yüküne yaklaşırken meydana gelen borç yükü, nüfusun harcanabilir reel gelirinin yüzde 10,6’sına ulaştı” ifadeleri kullanıldı.

VADESİ GEÇEN TÜKETİCİ KREDİSİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ
 
Merkez Bankası, Mart 2022’de dış ekonomik durumun kötüleşmesi ve borç verme maliyetinin artması bağlamında teminatsız tüketici kredisi hacimlerinin azaldığını, bunun da Mart-Nisan 2022 döneminde bu portföyde yüzde 3,4 oranında bir azalmaya yol açtığını aktarırken, aynı zamanda perakende kredi portföyünün kalitesinde önemli bir bozulmanın henüz gözlenmediğine de işaret etti. “Ancak mart ve nisan aylarında bir sonraki ödemesi kaçırılan ve vadesi geçen ihtiyaç kredilerinin payında önemli bir artış kaydedilmiş, vadesi geçen ihtiyaç kredileri hacimlerinin payı yüzde 5,3’ten yüzde 7,5’e yükselmiştir” ifadelerine yer verilen raporda, kredi riski yüzde 80’den fazla olan borçluların tüketici kredilerinin toplam kredi hacmi içindeki payının 2021’in dördüncü çeyreğindeki yüzde 33,4’lük seviyeden 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 31,6’lara gerilediği de bildirildi.

Rusya'ya 6,4 milyar dolar ilave enerji geliri

 

Türk şirketlerinden Rusya'ya sıfır tepki

 

Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketi onaylandı

 

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ruslarin-borc-yuku-tarihi-zirvede/1666155