Yazdır

Sığınmacılardan 'Ruanda' protestosu: Açlık grevi yapıyorlar

Tarih: 03 Haziran 2022 - 13:40

İngiltere'nin başkenti Londra'da Gatwick Havalimanı yakınlarındaki Brook House gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılar, 14 Haziran'da Ruanda'ya sınır dışı edileceklerine ilişkin resmi bildirim aldıktan sonra açlık grevine başladı.

Göçmen gözaltı merkezindeki 17 sığınmacı, İçişleri Bakanlığından Ruanda'ya gönderilecekleri yönünde aldıkları resmi belgenin detaylarını ve başlattıkları açlık grevini anlattı.

Sadece İngilizce yayımlanan ve 20 sayfadan oluşan belgede sığınmacılara, 14 Haziran'da Ruanda'ya gönderilecekleri ve bu karara itiraz edemeyecekleri ibaresi yer alıyor. İçeriğin sığınmacılara açıklanması için bir tercümanın bulunduğu ancak tercümanın adının defalarca yanlış yazıldığı görülüyor.

Telefonlarına el koyuldu

Gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılar, yetkililerin kameralı telefonları yasakladığını, akıllı telefonlarına el koyduğunu ve kendilerine sadece internet erişimi olmayan telefonlar verdiklerini kaydetti.

'Ölürüm de Ruanda'ya gitmem'

BBC'ye konuşan sığınmacılardan biri, ülkesi Suriye'de askere çağrıldığını söyleyerek, ölmeye hazır olduğunu ancak Ruanda'ya da gitmeyeceğini ifade etti. Sığınmacı, "Ruanda'ya sınır dışı edileceğimizi ve orada 5 yıllık oturma izni alacağımızı öğrendiğimde kendime vurmaya başladım" dedi.

'Ye, böylece uçağa sağlıklı bir şekilde binebilirsin'

Açlık grevine başlayan 17 kişiden biri olan Mısırlı bir sığınmacı da iki kez açlık grevi yapmadan İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşemediğini kaydetti.

İngiltere'de ailesi olduğunu söyleyen sığınmacılardan Ali de göçmenlik yetkilileriyle yaptığı son görüşmenin açlık grevini sona erdirmek için olduğunu belirterek, "Bana söyledikleri son şey, 'Ye, böylece uçağa sağlıklı bir şekilde binebilirsin.' oldu." diye konuştu.

'Özel bir sosyal yardım ekibi dahil her adımı atıyoruz'

İçişleri Bakanlığından bir sözcü, Brook House gözaltı merkezindeki açlık greviyle ilgili sorulara verdiği yanıtta, şunları kaydetti:

Göçmen gözaltı merkezlerinde tutulanların sağlığı ve refahı son derece önemli. Kendine zarar vermeyi veya intiharı önlemek için her bir göçmen geri gönderme merkezinde, savunmasız bireyleri tespit ve bireylerin ihtiyaçlarını desteklemek için yardım sağlamaktan sorumlu özel bir sosyal yardım ekibi dahil her adımı atıyoruz.

14 Haziran'da Ruanda'ya gönderilecekler

İçişleri Bakanı Priti Patel, 31 Mayıs'ta, Ruanda'yla yapılan anlaşma kapsamında sınır dışı edileceklere bildirimde bulunulduğunu açıklamıştı. Süreci geciktirmek için halen girişimlerin olacağını aktaran Patel, Ruanda ile varılan anlaşmanın insan kaçakçılarının iş modelini kırma stratejilerinin önemli bir parçası olduğunu söylemişti.

İlk düzensiz göçmen ve mültecilerin 14 Haziran'da gönderilmeye başlanacağını kaydeden Patel, "Bugünkü duyuru, bu ortaklığı gerçekleştirmeye yönelik bir başka kritik adım" demişti.

Ruanda planına büyük tepki geldi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 14 Nisan'da, 1 Ocak'tan itibaren İngiltere'ye yasa dışı giriş yapan herkesin Ruanda'ya gönderileceğini ve oraya yerleştirileceğini açıklamıştı. Plana, muhalefetin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri de tepki göstermişti.

Londra merkezli Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds, sığınma işlemleri için insanları başka bir ülkeye göndermenin "sorumsuzluğun doruğu" olduğunu, hükümetin ise şu anda iltica konularında "insanlıktan ve gerçeklikten ne kadar uzak olduğunu" gösterdiğini ifade etmişti.

Ruanda'da, göçmenler için tesisler açıldı

İngiltere'nin "Ruanda" planında aylar süren gecikme olabilir

BM'den İngiltere'nin Ruanda planına tepki

Johnson'ın düzensiz göçmenler için Ruanda planına protesto

İngiltere'den düzensiz göçmenler için Ruanda planı

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/siginmacilardan-ruanda-protestosu-aclik-grevi-yapiyorlar/1665734