Bir süredir satış baskısı altında kalan borsalar geçen hafta nefes aldı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,80 kazançla 2.438,84 puandan tamamladı. S&P 500 haftanı son işlem gününü %2.5 kazançla 4.158.24'te kapandı. Geçen Cuma'dan bu yana %6,5'ten fazla artarak Kasım 2020'den bu yana en iyi haftasını kaydetti. S&P 500 aynı zamanda Mayıs ayı kayıplarını sildi.
Dow Jones Sanayi endeksi de Cuma günü 576 puan veya %1.8 artarak 33.212.96'dan kapandı. Nasdaq Bileşik endeksi %3'ten fazla artışla 12.131.13'te ulaştı. Bu gelişmede Fed tutanaklarının güvercin tonda bulunması önemli rol oynadı. Ayrıca kripto paralardan kaçış ve hala hisse senetlerinin enflasyona karşı koruyan yatırım araçları arasında olması borsalara dönüşü hızlandırdı.
Borsada yön henüz yukarı dönmedi
Ancak henüz güçlü beklentiler oluşmadığı için borsalardaki yükselişi bu aşamada tepki olarak değerlendirmekte yarar var. Gelecek hafta içeride enflasyon, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilecek. Borsalardaki son gelişmeleri yorumlayan Zeynel Balcı Hürriyet’teki köşesinden şu öngörülerde bulundu:
“Borsada yükseliş hareketi sürerken fiyat kazanç oranları düşük kalmaya devam ediyor. Bir başka anlatımla, borsalar teknik açıdan primli ama temel olarak ucuz, diye tanımlamak doğru olacak. Yılbaşından bu yana geçen sürede grafik olarak BIST100 Endeksi ve BIST100 Fiyat Kazanç Oranı arasındaki makas oldukça açılmış durumda. İlk çeyrek bilançolarının iyi gelmesiyle fiyat kazanç oranları gerilerken bu durum hisse fiyatlarına pek yansımadı. Düşük fiyat kazanç oranlarının (ucuz) hisselere talebi artırması beklenirdi. Diğer yandan borsadaki çıkışın sürüyor olması aradaki makası daha da açtı. BIST100 Endeksinde fiyat kazanç oranı 6.50 seviyelerinde ve diğer ülke borsalarına göre oldukça düşük. Bazı lokomotif banka ve holding hisselerinde 2-3 gibi fiyat kazanç oranları var. Diğer ifade ile piyasa değeri 2-3 yıllık kârı kadar. Ama buna rağmen ciddi alıcı gelmemesi, beklentiler ve daha çok talep ile ilgili. Fiyatı arz ve talep belirler. Düşük fiyat kazanç oranlarının ederine ulaşması için yeterli talebin gelmesi büyük önem arz ediyor. Borsa İstanbul’daki hisse senetleri yabancı takas saklama oranının %35 seviyelerine gerilemesi biraz bu görünümün izah gibi bir bakıma.”
Borsalarda krizleri atlatmanın yolu
Zeynel Balcı’nın endeksle ilgili teknik beklentileri ise şöyle: “Endekste tepki çıkışı satış denemelerine rağmen korunuyor. İlk destekler 2.425 ve 2.400 noktalarında. Bu seviyeler kısa dönem için önem kazanabilir. Sonraki destekler 2.370 ve 2.345 olarak görülüyor. Tepki yükselişinin ilk direnci ise 2.470’de bulunuyor. Çıkışın devamı için bu trend direncinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 2.500 ve 2.560 seviyelerinde. Endekste tepki sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülebilir.”
Küresel borsalar, neden yükselişe geçti?
Ufuk Korcan’ın Dünya’daki “Borsada yükselişin devamı için 2.460 puan aşılmalı” başlığının altındaki yazısında ise endeks beklentisi şöyle: “Kurdaki artışla yönünü yeniden yukarı çeviren BİST 100 Endeksi’nde 2.408 desteğinin altına sarkılmasıyla oluşan risk 2.354 desteğinde tutunulmasıyla şimdilik ortadan kalktı. Ancak endeks 22 Nisan 2022 tarihinde kısa vadeli aşağı yönlü bir trend başlattı. Gerçek bir rahatlamadan bahsedilebilmesi için öncelikle bu trend çizgisinin yukarı yönü geçilmesi şart. Bunun için ise 2.440- 2.460 puan bandının üzerine hacimli çıkılması ve bu aralık üzerinde hacimli kapanışlar görülmesi gerekiyor. Bu gerçekleşirse ilk aşamada 2.480-2.500 puan seviyeleri hedeflenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 2.408 puanın altına gelinmesi durumunda dikkatli olmakta fayda var.”
BİST hisseleri bu hafta ortalama yüzde 2,80 değer kazandı
Yabancıların favori hisse senetleri