Türk Günü Yürüyüşü, ABD'de Türk diplomatların Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edilmesine tepki amacıyla ilk olarak 1981'de düzenlendi ve sonrası geleneksel hale geldi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bu yıl 39. düzenlenen yürüyüşte Türk-Amerikan halkına hitap etti:
"Türkiye başta olmak üzere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan dahil Türk dünyasından binlerce kişinin katıldığı bu yürüyüşün gelenekselleşmesi bizim için son dereceli anlamlı ve değerli."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Altun, "Vatanımızdan uzakta yaşadığımız yerlerde, ülkemizin sesini, kültürünü, değerlerini yaşatmak ve yansıtmak gerçekten çok kıymetli. Biz ana vatanıyla bağını koparmayan, güçlü bağlarını devam ettiren Türk-Amerikan toplumunun her bir mensubunu, milletimizin bir temsilcisi ve adeta 'vatandaş diplomat' olarak telakki ediyoruz" dedi.
Bu yılki tema: "Ay Yıldızla Yüzüncü Yıla"
İletişim Başkanlığının desteğiyle gerçekleştirilen yürüyüşün bu yılki temasının "Ay Yıldızla Yüzüncü Yıla" olduğunu söyleyen Altun, "Türk Günü Yürüyüşü gibi etkinlikler de Amerika'daki Türk varlığının yanı sıra birlik ve beraberliğimizin, dayanışma ve bağlılığımızın bir göstergesi oluyor. Ayrıca bu etkinliklerin, içinde yaşadığınız Amerikan toplumuna ülkemizin zenginliklerini tanıtan, milletimizin sesini ulaştıran bir fonksiyonu da bulunuyor" ifadelerini kullandı.
New York Başkonsolosluğu, Washington Büyükelçiliği, Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu başta olmak üzere yürüyüşün düzenlenmesine katkı sağlayan tüm dernek ve kuruluşlara teşekkür eden Altun, "New York caddelerinin, Manhattan sokaklarının bugün bir kez daha ay yıldızlı bayraklarımızla kırmızı beyaza büründüğünü görmekten büyük mutluluk ve iftihar duyuyoruz" diye konuştu.
Mehter Takımı en çok ilgi çeken ekip oldu
Türk-Amerikan toplumunun birlik ve beraberliğinin sağlanması açısından önem taşıyan Türk Günü Yürüyüşü, Manhattan'ın ünlü Madison Caddesi'nden başlayarak, çeşitli dernek ve kuruluşlara ait tören araçlarının resmi geçişine sahne oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı, yürüyüşte en çok ilgi çeken ekip oldu. Mehter takımının geçişini bazı ABD'li vatandaşlar da ilgiyle izledi.
En kalabalık konvoy Trabzonspor'un
Yürüyüşün en kalabalık konvoyunu ise 38 yıl aradan sonra Süper Lig şampiyonluğunu elde eden Trabzonsporlu taraftarlar oluşturdu. Bordo mavililerin yanı sıra Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi diğer Türk futbol takımları kalabalık taraftarlarıyla geçitte protokolü selamladı.
Geçit töreninde, Türk Hava Yolları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD'deki Türk okullarının yanı sıra Azerbaycan ve KKTC başta olmak üzere Türk soydaş ve akraba topluluklar yer aldı.
Madison Caddesi'ne kurulan protokol tribününde, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür'ün yanı sıra Türkiye'den gelerek yürüyüşe katılan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ile İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ve diğer davetliler hazır bulundu.
Etkinliğin ikinci etabı Dag Hammarskjold parkında devam ederken festivalde konuşan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, "Amacımız Türk kimliğimizi koruyup yeni nesillere aktarmak" diye konuştu.
Yürüyün festival bölümünün gerçekleştiği Manhattan 2. Cadde 47. sokak kesişimindeki Dag Hammarskjold'da Türk Amerikan toplumuna hitap eden Mercan, "Amacımız Türk kimliğimizi koruyup yeni nesillere aktarmak. Bu yürüyüş sayesinde birlik ve beraberliğimiz güçlenecek. Etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm derneklerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Mercan, ABD'de doğup büyüyen Türk çocuklarının Türkçe öğrenmesi için Türkiye'den Türkçe öğretmenler getirdiklerini ve okullarda görevlendirdiklerini söyledi.
Son 10 yılın en görkemli Türk Yürüyüşü
New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de son 10 yılın en görkemli Türk Yürüyüşünün gerçekleştiğini bildirerek, “Son dönemdeki en önemli yürüyüşü hep birlikte gerçekleştirdik.Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünde, gelecek sene daha fazlasını yapacağız. Bugün buradaki görkemli yürüyüşü tertipleyen herkese tek tek teşekkür ederim” dedi.
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Zarifçe Muradoğlu ise "Bizi bugünlere taşıyan atalarımıza teşekkür ediyoruz. Gazi ve şehitlerimize minnetlerimizi sunuyoruz. Bu yürüyüş birlik ve beraberliğimizin önemli göstergesi olmuştur. Bu oluşuma destek verenlere teşekkür ediyorum“ açıklamasını yaptı.
5 bine yakın kişi toplandı
Etkinliğe Türk Amerikan toplumunun ilgisi büyük oldu. Kovid-19 salgını döneminde yapılamadığı için özlenen etkinliğe bu sene ilgi büyük olurken resmi kaynaklara göre yürüyüş ve festival alanında 5 bine yakın kişi toplandı.
Dag Hammarskjold parkındaki festival alanına gelen New York Belediye Başkanı Eric Adams da Türk Amerikan toplumuna sevgi ve dostluk gösterisinde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı tarafından marşlar sonrasında, Konya Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla Selçuk Üniversitesi halk oyunları ekibi ve İzmir Dans Sanat Halk Dansları topluluğu Türk folklor kültüründen örnekler sundu.
New York'ta 39. "Türk Günü Yürüyüşü" kutlamaları programının finalinde sahneye çıkan şarkıcı Hande Yener, festival katılımcılarına coşkulu anlar yaşattı.
Türk Günü Çocuk Şenliği
39. "Türk Günü Yürüyüşü" kapsamında düzenlenen çocuk şenliğine ABD Maarif Vakfı Okulu, Atatürk Okulu, Atatürk'ün Mirası Cumhuriyet Okulu öğrencileri başta olmak üzere çevre eyaletlerden çocuklar ve aileleri katıldı.
New York Türkevi'ndeki etkinlikte çocuklara, TÜBİTAK tarafından çıkarılan Bilim Çocuk dergisi ve kitaplar hediye edildi. Etkinlik çerçevesinde yiyecek içecek ikramının da yapıldığı çocuklara öğretmenler tarafından Türkçe hikayeler okundu. New York Başkonsolosu Reyhan Özgür'ün de katılımıyla destek verdiği etkinlikte yüzlerce çocuk sihirbaz gösterileriyle eğlendi.
New York'taki panelde Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı