Girişime göre hükümetin kurulması için bu vekillerden oluşan bir meclis grubu oluşturulacak ve başbakan adayının belirlenmesinde yeterli sayıya ulaşılması için diğer parti ve gruplardan da katılımlara kapı açık bırakılacak. Bu grup, anayasanın belirlediği ölçütlere göre cumhurbaşkanını seçecek ve bu hakkında yolsuzluk ve şaibe iddiaları bulunmayan başbakan adayı sunacak. Başbakan adayı, hükümeti kurma teklifi alması halinde azınlıklara da temsil hakkı tanınan bir kabine oluşturacak.
Sayıları 40’a yakın olduğu ifade edilen bağımsız Iraklı vekiller, başlattıkları girişim çerçevesinde ülkedeki kontrol dışı silahlara da izin verilmeyeceğini söyledi. Girişimi başlatan vekillerden diğer siyasi partilerle görüşmelere başlaması için heyet kurulduğu da kaydedildi.
Irak’ta 10 Ekim’de yapılan genel seçimlerin üzerinden 7 ay geçse de henüz bir hükümet kurulamadı. Özellikle Şii lider ve seçimin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile İran’a yakın siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi arasındaki anlaşmazlıklar hükümetin kurulmasını engelliyor.