Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom’un, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğalgaz sevkiyatını durdurmasıyla Rusya ile Avrupa arasında yaklaşık 50 yıldır süren doğalgaz ticaretinde uzun vadeli anlaşmaları riske atacak yeni bir döneme girildi.
Rusya’nın geçen yıl 155 milyar metreküp doğalgaz tedarik ettiği Avrupa’daki pazar payı yüzde 40 düzeyinde bulunuyor.
Avrupa Birliği (AB), Gazprom’un sevkiyatı durdurma kararına yönelik sert tepki verirken, Ukrayna savaşı nedeniyle başlayan “Rus gazından kurtulma” sürecinin hızlandırılacağı vurgulandı.
Almanya, Avusturya, İtalya ve Macaristan gibi ülkelerden Rusya’nın doğalgaz ticaretinde uygulamaya koyduğu yeni sisteme yönelik “ılımlı” ifadeler basına yansırken, Polonya ve Bulgaristan’ın yanı sıra Hollanda, Baltık ve İskandinav ülkeleri bu yeni sistemi reddediyorlar.
Avrupa Komisyonu, birlik üyelerine Rusya’nın doğalgazın rubleyle ödenmesi taleplerine boyun eğmemeleri çağrısı yapmasına rağmen Almanya ve Avusturya'dan Rusya'nın doğalgazda yeni ödeme sistemine "yeşil ışık" geldi.
Rus yetkililer, bazı ülkeler için bir sonraki doğalgaz ödeme tarihi için mayıs ortasına işaret ederek, rubleyle ödeme sistemine uyulmaması halinde Polonya ve Bulgaristan’ın ardından yeni ülkelere de sevkiyatın durabileceğini kaydediyor. Rus medyasında yer alan bazı haberlerde, söz konusu ülkelerin Baltık ülkeleri olabileceği öne sürüldü.
Hollanda Rusya'dan enerji ithalatını sonlandırmak istiyor
Rusya, enerji ihracatını Doğu'ya yönlendirecek
Almanya'dan enerjide Rusya'ya bağımlılığa karşı yasa
AB, Rusya’ya ödediği enerji miktarını açıkladı