Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2021'de ülkeler bir önceki yıla göre reel olarak % 0.7 artışla ordularına toplam 2 trilyon113 milyar dolar harcadı.
SIPRI verilerine göre, 2011 ve 2014 yılları arasında askeri harcamalarda kısa bir süre düşüş yaşadıktan sonra, harcamalar art arda 7 yıl arttı. Ukrayna'nın tam ölçekli işgalinin ardından, birkaç Avrupa hükümeti, kuvvetlerinin yeteneklerini artırmak için bir harcama revizyonu taahhüt etti.
SIPRI'nin askeri harcama ve silah üretim programı direktörü Lucie Beraud-Sudreau, "Avrupa zaten bir artış eğilimindeydi ve bu eğilim hızlanacak ve yoğunlaşacak. Genellikle değişim yavaş olur, siz bir krize girene kadar ve sonra değişim gerçekten olur. Sanırım şimdi geldiğimiz nokta bu." dedi.
Sudreau, "Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakı, algılanan tehdit seviyesini yükseltirken, Donald Trump yönetimindeki ABD yönetimi NATO müttefikleri üzerinde silahlı kuvvetlerine daha fazla harcama yapmaları için baskıyı artırırken, 2015'ten bu yana yaşanan toparlanma kısmen Avrupa'da artan harcamalarla körüklendi." dedi.
2021'deki Avrupa harcamaları, küresel toplamın % 20'sini oluşturuyor ve dünyanın en büyük ikinci savunma bütçesi olan Çin'in savunma bütçesinin % 14'ünü oluşturduğu tahmin ediliyor.
Küresel askeri harcamalar içinde Türkiye'nin payı yüzde 0,7 oldu
2021 yılında küresel askeri harcamalar 2 trilyon doları aşar8rak 2 trilyon 113 milyar dolar oldu. Askeri harcamaların küresel GSYH'ya oranı 2021'de 2012 yılında yüzde 2,3'ten yüzde 2,2'ye indi.
Avrupa çalkalanıyor: Rusya'ya 350 milyon euroluk silah satışı!
Rus Büyükelçiliği, "İran'ın Rusya'ya silah gönderdiği iddialarını" yalanladı
Bulgaristan'da Ukrayna'ya silah yardımı krizi
Kanada, Ukrayna'ya yeni silah yardımında bulunduğunu açıkladı
ABD'li gençler 2020'de en çok ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybetti