Yazdır

Doların rezerv statüsünü koruyan 4 neden

Tarih: 20 Nisan 2022 - 16:09

Rusya yaptırımları sonrasında yeniden tartışmaya açılan ABD Doları’nın rezerv statüsü ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’ya göre 4 sebepten ötürü devamlılığını koruyacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, ABD ve müttefikleri, ülkenin mali sistemine ve oligarklarına yönelik sert yaptırımlar uyguladı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'yı cezalandırmak için Amerikan ekonomik gücünü kullanması, ülkelerin dünyanın rezerv para birimi olarak dolara güvenmeye devam edip edemeyeceği konusunda soruları gündeme getirdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya ve Çin’de ortaya çıkan yeni ekonomik durumun ardından birçok uzman, doların rezerv para birimi pozisyonunun tehdit altında olduğu görüşlerinden geri adım attı. Bu noktada Çin Komünist Partisi’nin ekonomiyi kontrol etmek amacıyla uyguladığı tutarsız politikalar ve Rusya’nın işgal sürecine rağmen dolara olan bağımlılığının hissedilmeye devam edilmesi analistlerin değişen fikirlerinde en önemli etkenler olarak öne çıktı.

Insider’ın haberine göre ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Pazartesi günü, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ne yaptığı bir konuşmanın ardından bir soru-cevap oturumunda doların küresel piyasalardaki gücünü dört maddeyle açıkladı.

ABD ekonomi ve finans merkezi konumu

Adeyemo, "Doların dünyanın en baskın para birimi olarak kalmasını bekliyorum" dedi. Bakan yardımcısının verdiği en önemli nedenlerden biri ABD’nin dünyanın en önemli ekonomi oyuncusu olması. Diğer bir değişle para biriminin doğal olarak en yaygın biçimde kullanılır olması.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı, “Dünyanın en derin, en likit sermaye piyasalarına sahibiz. Dünyanın en kompleks ve önemli ekonomisiyiz” ifadelerinde bulundu.

Rusya'ya yönelik yaptırımların birden fazla ülkeden gelmesi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucu ortaya çıkan mevcut duruma da değinen Adeyemo, Rusya’ya yönelik sert yaptırımların bazı ülkeleri alternatif para birimleri aramaya itme riski olduğunu kabul etti. Ancak bakan yardımcısı bu sebeple ABD’nin müttefikleriyle, özellikle de Avrupa Birliği ve İngiltere’yle koordineli bir şekilde hareket ettiğinin altını çizdi.

Adeyemo, “Başkanın Rusya ile ilgili olarak attığımız adımların en yakın müttefiklerimizi ve ortaklarımızı içerdiğinden emin olmaya odaklanmasının bir nedeni de budur. Bunun sadece ABD'nin attığı bir eylem olarak görülmemesini veya sadece doların gücüne dayanarak bir adım atmadığımızı garanti etmeye odaklanılıyor. Yaptırımlar aynı zamanda dünyanın dönüştürülebilir para birimlerini kontrol eden tüm ülkelerin aldığı bir karardı” ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın dolara olan bağımlılığı

Adeyemo, durumun aslında herhangi bir zayıflıktan ziyade doların gücünü gösterdiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümetinin, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra ABD'nin yaptırımları karşısında ülkesini dolardan vazgeçirmeye çalıştığını ve başarısız olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı, “Rusya, 2014'teki işgalden bu yana dolardan uzaklaşmak için her türlü adımı attı. Yine de dünya çapında işlem yapan, mal satmaya ve satın almaya çalışan ve şirketlerine bunu yapmada yardımcı olan Rus finans kurumları, döviz işlemlerinin %80'inde hala ABD Doları’nı bulunduruyor” dedi.

ABD’nin güvenilirliği

ABD Hazine Bakan Yardımcısı kısaca, yatırımcıların ve küresel tüccarların ABD hukuk sistemine güvenmesi nedeniyle ABD para birimini ve varlıklarını tutmanın cazip kaldığını belirtti. Adeyemo, "Bu ülkede istikrarlı yasalara sahip olmaya devam ediyoruz" dedi.

Adeyemo’nun doğrudan karşılaştırma yapmamasına karşın, birçok analist Çin Yuanı’nın eskisi kadar cazip görünmediğini zira Çin Komünist Partisi'nin ekonomiyi ve yasal sistemi tamamen kontrol ettiğini belirtiyor.

Dolarda sınırlı yükseliş

 

ABD Gizli Servisi 102 milyon dolarlık kriptoya el koydu

 

Ukrayna'ya milyarlarca dolar yardım aktı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolarin-rezerv-statusunu-koruyan-4-neden/1656928