Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinden yapılan açıklamaya göre, 2 hafta süren kapanmanın ardından şehrin 9 merkez ilçesi, vaka sayılarına göre düşük, orta ve yüksek riskli bölgelere ayrılırken, karantina kısıtlamaları kademeli uygulanacak. Buna göre, son 7 günde pozitif vakaların tespit edildiği yerleşimler "yakın kontrol bölgesi" olarak adlandırılacak ve buralarda vakalar bitene kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam edecek.
"Kontrol bölgesi" olarak adlandırılan, son 7 günde vaka tespit edilmeyen yerleşimlerde yaşayanlar ise evlerinden çıkabilecek fakat bölgelerinin dışına çıkamayacak.
Vaka görülmeyen yerler: Önleme bölgesi
Son 14 günde vaka görülmeyen yerleşimler ise "önleme bölgesi" olarak adlandırılacak ve buralarda yaşayanlar evlerinden çıkıp düşük riskli bölgeler arasında dolaşabilecek. Şu anda çoğunlukla nüfusun daha az yoğun olduğu banliyölerde bulunan bu kategorideki yerleşimlerde yaklaşık 4,8 milyon kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.
En fazla vakanın görüldüğü yer: Şangay
26 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin en büyük şehri Şangay'da son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 1189, hastalık belirtisi göstermeyen 25 bin 141 vaka kaydedildi. Eyalet statüsünde müstakil yönetime sahip kent en fazla vakanın görüldüğü yer oldu.
Şangay'da artan vakalar nedeniyle 28 Mart'ta ilan edilen kademeli kapanma, vakaların azalmaması nedeniyle tüm şehirde belirsiz süreyle uzatılmıştı. Kentte kapanma tedbirlerinin uzaması nedeniyle gıda, ilaç, ihtiyaç malzemesi dağıtımı ve bakım hizmetlerinde sıkıntılar yaşanmıştı.
Guangcou'da toplu test uygulaması
Ülkenin en büyük kentlerinden 18 milyon nüfuslu Guangcou'da önceki gün 31 vaka tespit edilmesinin ardından tüm kentte yeni tur toplu testler yapılmasına karar verildi. Kentin merkez ilçelerden Tienhı'nın ardından Baiyun'da da karantina tedbirleri uygulanmaya başladı.
Guangdong eyaletinin merkezi olan kentte geçen hafta ortaya çıkan vakalar nedeniyle toplu testlerin yapılması kararlaştırılmış, tüm ilk ve orta dereceli okullarda yüz yüze eğitime ara verilmişti. Vatandaşların kentten çıkışları yalnızca "zorunlu ihtiyaç" ile sınırlandırılırken seyahat edeceklerden ayrılışlarından 48 saat öncesinde negatif test sonucu bildirmeleri istenmişti.
Çin'de bugüne dek 168 bin 362 vaka görüldü
Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre ülkede son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 1513, hastalık belirtisi göstermeyen 26 bin 420 vaka saptandı. Son 24 saatte yurt dışı kaynaklı 13 vakanın kayıtlara geçtiği Çin'de hayatını kaybeden olmadı. Çin'de bugüne dek 168 bin 362 vaka tespit edildi, 4 bin 638 kişi öldü.
Çin'de son haftalarda hastalığa dönüşen ve dönüşmeyen vaka sayıları arasındaki farkın giderek açılması dikkati çekiyor. Bunun, bulaşıcılığı yüksek fakat hastalık tablosu hafif Omikron'un yayılmasının sonucu olduğu değerlendiriliyor.
Son 24 saatte Hong Kong'da 1433 vaka
Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde ise Omikron'a bağlı yerel kaynaklı vakaların yol açtığı 5. dalganın etkisi azalarak sürüyor. Sağlık Koruma Merkezinden yapılan açıklamaya göre kentte son 24 saatte 13'ü yurt dışı kaynaklı 1433 vaka tespit edildi.
Son 24 saatte virüs nedeniyle 59 kişinin hayatını kaybettiği kentte, Omikron vakalarının tetiklediği salgında yılbaşından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 673'e çıktı. Yaklaşık 7,6 milyon nüfuslu Hong Kong'da bugüne dek 1 milyon 193 bin 23 vaka görüldü.
Şangay'da isyan: Çin'de halk karantinaya karşı ayaklandı!
Şangay'da kapanma tedbirlerine tepki büyüyor
Şangay'da halk, Kovid tedbirlerinin belirsizliğinden endişeli