Her insanın uyku sırasındaki elektriksel beyin aktivitesi ile tanımlanabilen kendine has bireysel uyku profili bulunuyor. Örneğin her gün trafikte karşıdan karşıya geçerken veya hisse satın alırken farklı riskler aldığımız sayısız karar veriyoruz. Risk alma eğilimi ise kişiden kişiye değişiyor. Bern Üniversitesi'nden Sosyal Sinirbilim Profesörü olan Daria Knoch liderliğindeki araştırmacılar, bireyin risk eğilimine ilişkin ipuçlarının uyurken toplanabileceğini gösterdi. Bireyin uyku sırasında sağ prefrontal korteksinde ne kadar yavaş dalga varsa risk alma eğiliminin de o kadar yüksek olduğunu kaydetti.
Yavaş dalgalar derin uyku sırasında oluşuyor ve uykunun kalitesini gösteriyor. Beyindeki yavaş dalgaların topografik dağılımı son derece kişisel ve zamanla kararlı hale geliyor. Bu da her bireyin kendi kişisel nöronal uyku profiline sahip olduğuna işaret ediyor. Araştırma ekibi, bu profilin bireyin risk eğilimi hakkında herhangi bir etkisi olup olmadığını belirlemek için ortalama yedi ila sekiz saat uyuyan 54 katılımcı üzerinde çalıştı. Tanımlama, uyku sırasındaki hareket kalıplarını izleyen aktigraflar kullanılarak yapıldı. Zira bireysel yavaş dalga profili yalnızca normal uyku sırasında doğru yorumlanabiliyor.
Bir sonraki adımda, baş yerleştirilen 64 elektrotlu taşınabilir bir polisomnografik sistem kullanılarak katılımcıların evlerindeki uyku verileri toplandı.
Toplanan veriler oldukça anlamlı ve önemliydi. Sağ prefrontal korteksleri üzerinde daha düşük yavaş dalga aktivitesi gösteren katılımcılar, genellikle daha yavaş dalga aktivitesine sahip bireylerden daha fazla risk eğilimi gösterdi. Risk alma eğilimi, gerçek parayı kazanabilecekleri bir bilgisayar oyununda ortaya çıktı. Katılımcılar, bir noktada, çarpışacakları bir duvarın olduğunu bilerek bir arabayı ne kadar süreceklerine karar vermek zorundaydılar. Arabayı ilerlettikleri her metre kendilerine daha fazla para kazandırdı. Ancak aynı zamanda çarpma risklerini de artırdı.
Dikkat çekici bir şekilde uyku süresinin risk eğilimi açısından herhangi bir etkisi olmadı. Aksine derin uykunun sağ beyin bölgelerinde –sağ prefrontal kortekste – gerçekleşmesinin önemli olduğu kaydedildi. (Şarkul Avsat)
Hastalık sinyali olabilir: Yemekten sonra uyku haline dikkat!
'Uykusuzluk çeken çocukların sorunu yetişkinlikte de sürüyor'