Yazdır

Pandemi niş gıda start-up’larının fırsatı oldu

Tarih: 21 Mart 2022 - 18:04

Tüketiciye doğrudan satışlar start-up şirketlerine perakendecileri devreden çıkarma ve güçlü dijital pazarlama aracılığıyla büyüme fırsatı sunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2015 yılında Martin Murray, Waterdrop isimli şirketini kurarak küresel içecek sektöründe çığır açmayı hedefledi. Murray, “sektörün yapısı sürdürülebilir değil” dedi. Açıklamasında, “plastik şişelere şekerli su doldurmak ve bunları gezegenin her yerine ulaştırmak, yalnızca plastik atık değil, lojistik nedeniyle karbon emisyonu da ortaya çıkarıyor. İdeal bir dünyada bir şeyi şişelemeye ihtiyaç olmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Waterdrop henüz Coca-Cola ya da Pepsi gibi şirketlerin yerini almadı.

Ancak Murray’in meyve ve bitki özleriyle hazırlanan ve suda eriyen efervesan tabletleri, büyük bir fark yarattı. 2020 yılında şirketin gelirleri 41 milyon euroya ulaştı. 2017 ve 2020 yılları arasındaki toplam büyüme ise %300 olarak gerçekleşti ve şirket Avrupa’nın en hızlı büyüyen şirketleri listesinde birinci sıraya yerleşti. Financial Times’ın haberine göre şirket bu yıl ocak ayında B serisi fonlama turunda, Singapurlu fon Temasek liderliğinde 60 milyon euro yatırım aldı.

‘Mikro içecek’ adı verilen ürünlerle Viyana merkezli şirket yaş ortalaması ilerleyen toplumlarda daha sağlıklı bir yaşama odaklanıyor. Aynı zamanda doğal içerikler de odak noktaları arasında. Benzer güçler Londra merkezli protein barı üreticisi Misfits Health ve İtalyan organik gıda ihracatçısı Blife’ın da yükselişini tetikledi. 20 gıda ve içecek şirketi Avrupa’nın en hızlı büyüyen şirketleri arasında yer alırken bazıları doğrudan satış yöntemini tercih etti.

Bu şekilde şirketler perakendecileri devreden çıkararak, etkin bir dijital pazarlama stratejisiyle büyüdü. Alman baharat şirketi AnkerKraut perakende satışlarını, doğrudan online satışlarla bir arada yürüttü.

Oghma Partners Kurucu Ortağı Mark Lynch, “şirket korona virüs sürecinde hızla büyüdü, bunda evde yemek yapmanın yaygınlaşması da etkili oldu” dedi. İngiltere merkezli öğün kiti şirketi Gousto da benzer bir yaklaşımla, öğün kutuları için dijital mecralardan üyelik satışı gerçekleştirerek 2020’de 211 milyon euroyla en yüksek geliri elde eden şirket oldu. Tıpkı Waterdrop gibi Gousto da sürdürülebilirlik ilkesiyle ilerliyor ve yemeklerinin yalnızca %0,4’ünün atık oluşturduğunu iddia ediyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre İngiltere’de gıda satışlarında ise toplamda ortalama %20 ila %25 atık ortaya çıkıyor. Şirketin kurucusu Timo Boldt, “küresel gıda alanında en büyük itici güçler kolaylık, sağlık ve sürdürülebilirlik” dedi. Gousto karlılığa ilk kez 2019 yılında ulaştı ve bunun ardından pandemi döneminde satışların artmasıyla 2020 yılında hızlı bir büyüme sürecine girdi.

Oghma’dan Lynch, “korona virüs kısıtlamalarının kaldırılması ve tüketicilerin yaşam maliyetlerinde artışla karşı karşıya kalmasıyla büyüme oranının yavaşlayacağını düşünüyoruz” dedi. Devamında, “ancak üretilen değer ve kolaylık yüksek ihtimalle modelin popülerliğini sürdürecek” ifadesini kullandı. Gousto’nun öğün kutuları, 3 sterlinden başlıyor. Boldt gibi, Varşova merkezli Wild Grass Kurucusu Michal Borecki de pazardaki fırsatı yakaladı.

Şirketinin Chai Kola isimli kutu içecekleri, çay özleri gibi doğal hammaddelerle üretiliyor. Borecki, “pazarda CocaCola ve Pepsi gibi popüler ürünler ile cam şişelerde üç kat yüksek fiyata satışan içecekler arasında bir açık yakaladık” dedi. Şirket ilk aşamada Borecki ve kız arkadaşının evlerini satmasıyla kuruldu. Borecki birçok start-up şirketi kurucusunun aksine yatırım almayı planlamıyor. Ancak yükselen girdi maliyetleri bu yıl Wild Grass ve diğer gıda ile içecek şirketleri için kilit zorluklardan biri haline geldi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde dahi, buğday gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarında yükseliş dikkat çekiyordu. Gousto yalnızca bir kutusunun fiyatında artışa giderken, maliyet düşürme yolunu geçti.

Kuraklık, Kenya'da gıda krizine neden oluyor

 

Citi’den genç bankacılara yeni çalışma modeli

 

Elon Musk’ın Çin ilişkileri ABD’nin odağında

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/pandemi-nis-gida-start-uplarinin-firsati-oldu/1650651