Yazdır

Borçlu İngiliz şirketleri iflasın eşiğinde

Tarih: 18 Mart 2022 - 09:59

Borç bataklığı içindeki firmalar yükselen faiz oranlarıyla sarsıldı. İngiltere Merkez Bankası’nın üç ay içinde üçüncü kez borçlanma maliyetlerini artırması ekonomi üzerinde yeni bir baskı oluşturuyor.

FINANSGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası, enflasyonla mücadelesini hızlandırırken, dün üç aydaki üçüncü artışında faiz oranlarını yüzde 0,75'e yükseltti. Artan faiz oranları, borç alma maliyetlerinin artması nedeniyle ağır borçlu şirketler üzerinde baskı oluşturuyor.

Enflasyon sarmalları arttıkça, Atlantik'in her iki yakasında da faiz artırımlarının devam etmesi muhtemel. Bu, borçlarının ağırlığı altında mücadele eden şirketler için kötü haber anlamına geliyor.
Dünkü kasvetli bir güncellemede, sinema zinciri Cineworld, borçlarını ödeme kabiliyeti konusunda 'maddi belirsizlik' olduğu konusunda uyardı.

Birçok firma pandemiden kurtulmak için önemli miktarda borç aldı ve merkez bankalarından gelen oran artışları bu kredilerin hizmet ve yeniden finansman maliyetlerini artıracak.

İngiltere'de 5,8 milyon şirket adına lobi faaliyetleri yürüten Küçük İşletmeler Federasyonu, artan oranların pandemi sırasında borç alan firmaların yükünü artıracağını söyledi.

Borçlu firmalar için Hükümet desteği çağrısında bulunarak, artışın pandemiden AJ Bell Yatırım Direktörü Russ Mold, "Eğer çok borcunuz varsa ve faiz oranlarınız yükselirse, faiz faturalarınız da yükselir'"dedi.

British Airways'in sahibi IAG, Tui ve Cineworld dahil, Londra'da listelenen ve artan faiz oranlarıyla mücadele edemeyecek en borçlu firmalar arasında olduğun söyledi.

Dünyanın en büyük ikinci sinema zinciri olan Cineworld, salgın boyunca borç miktarı 3,7 milyar sterline ulaştı.

2021'de borcuna 374 milyon sterlin daha ekledi ve dün borçların ödenmesi konusnuda sıkıntılar yaşandığı açıklandı.

Dünya çapında 751 sinemaya sahip zinciri yetkilileri, borçlarını ödeyip ödeyemeyeceği konusunda 'maddi belirsizlik' olduğunu söyledi. Mold, 'Cineworld, IAG ve Tui'nin de benzer durumda olduğu belirtiliyor.

Dünyanın en büyük seyahat acentesi Tui, 2021'de borç miktarını azalttığını, ancak hala 4.2 milyar sterlin seviyesinde olduğunu söyledi. Bu arada IAG, 2021'de 1,6 milyar sterlinlik ek bir borç alarak toplam borç miktarını 10 milyar sterline çıkardı.

İngiltere'de faiz artırımına devam

İngiltere'de işsizlik oranı geriledi

İngiltere'de iş dünyasının güveni azaldı

İran'ın İngiltere'deki 530 milyon dolarlık dövizi serbest bırakıldı

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/borclu-ingiliz-sirketleri-iflasin-esiginde/1649942