İlk sonuçlara göre parlamentoda milletvekilleri bulunan iktidar ortaklarından Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) en çok oyu aldı. Göçmen kökenlilerin yoğun yaşadığı Amsterdam'da seçimden İşçi Partisi (PvdA) galip ayrıldı. Rotterdam ve Den Haag'de ise 4 yıl önce olduğu gibi aşırı sağcı yerel partiler Leefbaar Rotterdam ve Mos Grubu kazandı.
Yerel seçime ilk defa katılan aşırı sağcı Demokrasi Forumu Partisi (FvD) ile sol partiler olan Volt Partisi ve Bij1 Partisi ise birçok belediyede sandalye elde etti.
Oyların yüzde 36,4'ü yerel partilerin
Sandıkların yüzde 98,5'inin açıldığı seçimde, ülke genelinde oylarının yüzde 36,4'ünü yerel partiler, yüzde 11,5'ini koalisyon ortaklarından VVD, yüzde 11,2'sini ise Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) aldı. Koalisyonun diğer ortağı D66, oyların yüzde 8,6'sını alırken, Yeşil Sol (GroenLinks) yüzde 8,3 ve PvdA ise yüzde 7,7 oy oranında kaldı.
Yerel partilerin oyları 4 yıl önceki seçime göre yükselirken, koalisyon ortaklarının hepsinin oylarında gerileme yaşandı.
Denk Partisi'ne 15 belediyede 26 meclis üyeliği
Önemli kentlerden Rotterdam'da 4, Lahey ve başkent Amsterdam'da ise ikişer meclis üyesi çıkaran, üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu Denk Partisi, 15 belediyede toplam 26 meclis üyeliği kazandı.
Seçimde yarışan yüzlerce Türk kökenli adayın durumu ise büyük ölçüde tercihli oyların sonucunun açıklanmasıyla belli olacak.
Resmi sonuçlar 21 Mart'ta açıklanacak
Sandık başına giden yaklaşık 13,6 milyon seçmenin, belediye meclislerinde yer alacak isimleri belirlemek için oy kullandığı seçimin resmi sonuçları 21 Mart'ta açıklanacak. Dört yıl önce yüzde 54,1 olan seçime katılım oranı gerileyerek bu yıl yüzde 50,3oldu.
Hollanda tüm kısıtlamaları kaldırıyor
Hollanda'da halk sandık başında
Hollanda'dan, Slovakya'ya Patriot hava savunma sistemi