Yazdır

Sadece Rusya değil AB ekonomisi de sarsılacak

Tarih: 12 Mart 2022 - 10:17

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası gündeme gelen ekonomik yaptırımlar enerji fiyatlarını tarihi seviyelere çekti. Emtia fiyatları tırmanıyor, sadece Rusya değil küresel ekonomi olumsuz etkileniyor

Ukrayna’yı işgale girişin Rusya ekonomisi büyük bir çöküşün eşiğinde! Dünya Bankası verilerine göre, Rusya yaklaşık 1,5 trilyon dolar büyüklükle dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi konumunda. Yatırım ve ihracattaki sert düşüşle küçülmesine kesin gözüyle bakılırken, yaşanan ekonomik savaşın Avrupa’yı da derinden etkilemesi bekleniyor.

Rus rublesi, Ukrayna geriliminin başladığı 24 Şubat’tan bu yana dolar karşısında yüzde 40’a yakın değer kaybederken, ülke ekonomisinde önemli yere sahip Sberbank ve Gazprom gibi şirketlerin hisse değerleri Ukrayna’daki operasyonun başlamasından bu yana yüzde 99 değer kaybederek adeta buharlaştı.

Rusya Merkez Bankası, rubledeki değer kaybını frenleyebilmek için politika faiz oranını yüzde 9,5’ten 20’ye yükseltirken, uluslararası ticaretle uğraşan şirketlere de döviz gelirlerinin yüzde 80’ini yetkili bankalarda satma zorunluluğu getirilmişti.

Rusya’da yıllık enflasyon yüzde 11’e yaklaşırken, haftalık enflasyon yüzde 2,2’ye çıkarak 2008’den bu yana yüksek artış olarak kayıtlara geçti.

Rusya Merkez Bankası tahminlerine göre, ülkede enflasyon oranının bu yıl yüzde 20’ye çıkması, ekonominin yüzde 8 küçülmesi beklenirken, gelecek yıl enflasyonun yüzde 8’e gerilmesi, ekonominin ise yüzde 1 büyümesi öngörülüyor.

Chelsea Kulübü'nün otobüse yakıt alacak parası kalmadı

 BATI AĞIR YAPTIRIMLARA GİTTİ

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’ya havasını kapatarak başladığı yaptırımlara, ülkeyi küresel bankacılık mesajlaşma sistemi SWIFT’ten çıkarma ve Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerini dondurarak devam etti.

Almanya, Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak Kuzey Akım 2’nin lisanslandırma sürecini askıya alırken, AB birçok Rus milyarderi de yaptırım listesine ekledi.

Rusya’ya ilk ciddi ekonomik yaptırım açıklayan İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve ürünleri ithalatını aşamalı olarak sonlandırma kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri ise günlük yaklaşık 700 bin varil petrol ve ürünleri ithal ettiği Rusya’ya bu alanda ambargo uyguladı.

AB ülkeleri Rus gazı ve petrolüne yüksek bağımlılıklarından dolayı yaptırım kararı alamamış olsa da enerjiden moda ve teknolojiye birçok şirket Rusya’daki operasyonlarını durdurma kararı aldı.

AB’nin Rusya’ya doğal gaz ve petrolde yaptırım uygulama ihtimali nedeniyle Avrupa’daki doğal gaz gösterge fiyatı Dutch TTF, 23 Şubat’taki seviyesine göre yüzde 292 artış göstererek tarihi seviyeye yükseldi, petrol fiyatları ise 2008’den beri en yüksek seviyesini gördü. Uzmanlara göre, yaptırımların etkisi Rusya’yı derinden etkilerken, Avrupa ve ABD’deki maliyetlerde de sert yükselişlere yol açacak. Zaten yükselen enflasyonun kontrolden çıkacağı yüksek enerji ve emtia fiyatlarının Avrupa ekonomisini zorlayacağı vurgulanıyor.

ABD'den Rus elitlerine yaptırım

AB'den Rusya'ya dördüncü yaptırım paketi

İngiltere’den Rus milletvekillerine yaptırım

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sadece-rusya-degil-ab-ekonomisi-de-sarsilacak/1648704